Uzay taşımacılığında Elon Musk mı yoksa Jeff Bezos mu önde? - Haberler - indir.com

Uzay taşımacılığında Elon Musk mı yoksa Jeff Bezos mu önde?

Tahmini Okuma Süresi : 5 ' 21 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-09-03 12:30:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Teknoloji

İki milyarder, Elon Musk ve Jeff Bezos, NASA astronotlarını uzaya göndermek için büyük bir mücadele içinde . Benzer şekilde İngiliz işadamı Richard Branson da uzay yarışında yer alıyor. Basın tarafından "uzay baronları" olarak adlandırılan üçlü, servetlerinin çoğunu uzay yolculuğu hayallerinin peşinden koşarak geçiriyor. Ultra zengin iş adamlarının ülkeler yerine gezegenler için savaştığı modern bir uzay yarışına başladılar.

Bununla birlikte, üçünün de uzay şirketlerinin biraz farklı hedefleri ve bunlara nasıl ulaşılacağına dair farklı vizyonları var. Ayrıca dünya dışı girişim servetlerini ondan önce başka endüstrilerde de kazandılar. Musk'ın PayPal gibi girişimlerinden; Bezos'un Amazon'undan; Branson'ın Virgin Grubu gibi. Ancak çoğunlukla ikisi arasındaki karşılaştırmalar nedeniyle Jeff Bezos ve Elon Musk'ın uzay girişimlerinden haberimizde bahsettik.

Jeff Bezos uçuş için hazırlıklara başladıJeff Bezos uçuş için hazırlıklara başladı

Elon Musk, SpaceX ve Falcon roketleri

Elon Musk ve Jeff Bezos'un isimlerini Tesla'nın CEO'su ile karşılaştırdığımız yazımıza başlayalım. SpaceX, 2002 yılında uzay taşımacılığı şirketini kurdu. O zamanlar henüz elektrikli otomobil şirketi Tesla'nın CEO'su değildi ve Twitter'ın tartışmalı ismi de değildi. Şirket, Musk'ın "Mars Oasis" adlı bir uzay aracını kızıl gezegene gönderme fikrinden doğdu.

Araç, gezegenin fotoğraflarını çekmek ve onu Dünya'ya geri göndermek için deneysel bir sera ve ekipman sağlayacaktı. Milyarder, projenin ABD hükümetinde Mars'a gitme konusunda yeni bir ilgi uyandıracağını umuyordu. Elon Musk, görevi finanse etmek için 20 milyon dolarlık bir bütçe istedi. Ayrıca Rusya'dan kıtalararası balistik füzeler satın almaya çalıştı. Ancak projenin bütçesini aştığını fark etti. İnsanları ve nesneleri uzaya fırlatma maliyetini düşürecek yeniden kullanılabilir roketler geliştirmek için SpaceX'i kurdu.

SpaceX'in en büyük başarısı, farkı buydu; yeniden kullanılabilir roketler Ticari faaliyetler ve hükümet için çok sayıda lansman gerçekleştirdi. 2012 yılında Uluslararası Uzay İstasyonuna uzay aracı gönderen ilk özel şirket oldu. Benzer şekilde 2020 yılında uzaya ve istasyona insan gönderen ilk özel şirket oldu. Nisan ayında NASA, 1972'den bu yana ilk kez Ay'a astronot indirecek şirketi seçti. Artemis görevinde uzay taşımacılığı yapacak şirket SpaceX'ti ancak Blue Origin buna itiraz etmişti.

SpaceX ayrıca Starlink adlı binlerce uydudan oluşan bir geniş bant İnternet hizmeti üzerinde çalışıyor. Proje, uzak ve kırsal alanlara yüksek hızlı İnternet sağlamayı amaçlıyor. Sonuç olarak Elon Musk, insanlığın geleceğinin Mars'a yerleşmeye bağlı olduğunu düşünüyor. 2020'de 2050 yılına kadar Mars'ta 1 milyon kişilik bir şehir inşa etmek istediğini söyledi. SpaceX'in Starships filosu ile insanların uzaya ulaşmasını planlıyor.

Elon Musk veya Jeff Bezos ile ilgili haberin ilk bölümünde Musk'ın girişimlerini kısmen anlattık. Şimdi ikinci kısma geçelim…

Jeff Bezos, Blue Origin ve New Shepard roketi

E-ticaret şirketi Amazon'un milyarder kurucusu Jeff Bezos, onlarca yıldır uzay yolculuğuna hayranlık duyuyor. Fizikçi Gerard O'Neill'in, Dünya'nın kaynakları tükendiğinde milyonlarca insanı barındırabilecek uzay istasyonları konusundaki fikirlerinden özellikle etkilendi.

Amazon CEO'su Jeff Bezos koltuğu devrediyor!

Bezos, 2000 yılında uzay araştırma şirketi Blue Origin'i kurdu. Amacı, gelecekteki fırlatmalar için geri dönüştürülebilir güçlendiricilerle uzay araştırmalarını daha ucuz hale getirmekti. Washington merkezli şirket, 2003 yılına kadar tam bir gizlilik içinde faaliyet gösterdi. Bezos, önümüzdeki on yıl için planları hakkında ağzını kapalı tuttu. Şirket, uzay turistlerini bir kapsül içinde uzayın kenarına götürmek için New Shepard adlı bir yörünge altı roketini test ediyor. Ana amaç, uzay turistlerinin Dünya'ya büyük pencerelerden bakmaları ve birkaç dakikalık sıfır yerçekimi deneyimi yaşamalarıdır.

Musk ve Bezos yarışında Bezos'a kötü haber

2019 yılında Bezos, şirketin 2024 yılında hazır olacağını ve Ay'da kalıcı insan yerleşimi kurulmasına yardımcı olacağını öne sürdü. Blue Moon adlı Ay'a inme planlarını açıkladı. Ama kötü haber geldi; Blue Origin'in NASA astronotlarını Ay'a taşıma teklifi kabul edilmedi ve NASA görev için SpaceX'i seçti.

Bezos, 2021'de Amazon'un CEO'luğundan istifa etti. Bu yüzden Blue Origin dahil olmak üzere diğer girişimlerine daha fazla zaman ayırmayı planladığını söyledi.



Elon Musk ABD'deki kripto para vergilenmesi hakkında konuştuElon Musk ABD'deki kripto para vergilenmesi hakkında konuştu
Dünya Elon Musk'ı neden dahi olarak görüyor?Dünya Elon Musk'ı neden dahi olarak görüyor?

PAYLAŞ