Dolandırıcılar, bu ayın son günlerinde başlayacak olan Black Friday öncesi, Amazon müşterilerini gözüne kestirdi. Amazon müşterilerinin dikkatli olması gerekiyor. 

Tüm dünyada yaşanan dijital dönüşüm lokomotifi konumunda yer alan internet, neredeyse her durumda yardımcı olan günlük yaşamın vazgeçilmezlerinden biri konumunda yer alıyor. E-ticaret siteleri gibi evden çıkmaya gerek duymadan dilediğiniz ürünü sipariş edebileceğiniz hizmetler de günümüzde oldukça popüler bir konumdadır. Fakat internet kullanımının son derece güzel olduğu kadar karanlık olduğunu düşündüren yanları da vardır. Özellikle de insanların pek çok zorlukla kazandığı paraları her türlü yöntemi deneyerek çalmaya çalışan dolandırıcılar, her geçen gün farklı yöntemlerle kullanıcıların karşısına çıkmaya devam ediyor. Son dönemler içerisinde ortaya çıkan raporlardan elde edilen bilgilere göre, dolandırıcıların yeni hedefi ise indirim günlerinin yaklaşması ile Amazon müşterileri oldu. 

Black Friday günü için sahte maillere dikkat

Öncelikle bu durumun yalnızca Amazon müşterilerini kapsamadığını da belirtmek gerekir. Alışveriş yapmak için hangi e-ticaret sitesini tercihe ettiğiniz fark etmeksizin, özellikle de yaklaşan indirim günleri öncesi gelen e-postalara dikkatli yaklaşmak gerekir. Peki dolandırıcılar müşterisini bu yöntemle nasıl kandırıyor?

9 5

Bilindiği üzere ülkemizde dahil olmak üzere tüm dünyada Black Friday gibi tüm indirim günlerinde büyük bir alışveriş çılgınlığı söz konusu oluyor. İnsanlar indirim günlerinde ürünleri satın almak için adeta saatleri sayarken, en fazla tercih edilen yerlerden biri de e-ticaret siteleri oluyor. Bu bağlamda Avanan araştırmacıları, kısa bir süre önce yayınlamış oldukları rapor içerisinde dolandırıcıların Amazon sipariş bildirim e-postalarını taklit ettiğini yeni bir yöntem ile ortaya çıkarıyor. Söz konusu bu yöntemin temel olarak amacının ise kişinin maide yer alan sahte müşteri hizmetleri numarasını aramasını sağlayarak kredi kartı bilgilerini ele geçirmeye çalışıyorlar. Söz konusu numara arandığında ilk olarak kimse cevap vermiyor, fakat birkaç saat sonra tekrar geri arama gerçekleşiyor.

Bu bağlamda ise dolandırıcılar, gözüne kestirdiği oldukları kişilerin siparişlerine ek olarak fazladan fatura kesildiği ve bunun da iptal edilmesi adına kredi kartı numarası ve CVV bilgisine ihtiyaçları olduğunu dile getiriyor. Hedef alınan kişi istenen bilgileri karşı tarafa verirse, tuzağa düşmeden önce kredi kartını dolandırıcıların eline teslim etmiş olabilir. Bir diğer açıdan Avanan’a göre bu tarz e-postaların orijinal Amazon sitesine yönlendiren yasal bağlantılar bulunuyor. Böylelikle kurbanlara da güven duygusu veriliyor. Bu sebeple de özellikle Black Friday tuzağı başlangıç etabında e-postalara dikkat etmek gerekir. 

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir