Alibaba, 5nm üretim sürecinden geçen 128 çekirdekli Yitian 710 işlemcilerinden faydalanmaya başlayacak.

Yitian 710 işlemciler gelecek yıllarda şirketin kullandığı x86 CPU’ların yerini alabilirler. Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinin başında gelen Alibaba, pek çok x86 CPU ve diğer üçüncü taraf teknolojilerden faydalanıyor. Halihazırda bulunan x86 işlemciler bütün veri merkezi iş yükleri için uygun değil, bu sebeple de Amazon Wen Services ve Google gibi isimler ARM mimarisine dayalı olan kendi SoC (system on chip) çözümlerini geliştirmek adına hareket ediyor.

CnTechPost, Alibaba’nın yeni Yitian 710 sunucu SoC’inin 128 çekirdeğe sahip molan ve 5nm üretim sürecinden geçerek üretimi yapıldığı bildirildi. Reuters’in belirttiği üzere Alibaba’nın tamamına sahip olduğu yarı iletken yan kuruluşu olan T-Head, 2021’in ortalarında yeni işlemcilerini tamamladı. Ardından ise Salı günü içerisinde de tanıtımını yaptı. Yeni SoC sadece Alibaba tarafından veri veri merkezleri üzerinde kullanılacak ve farklı şirketlerde ise satılmayacak. Yani şu an için AMD, Ampere veya Intel’in ürünleri ile bir rekabet durumu vardır.

Yeni ARM sunucuları performansı artırıyor

Alibaba yetkililerinden Jeff Zhang ise şunları söylüyor: “Kendi sunucu çiplerimizi özelleştirmek, bilgi işlem yeteneklerimizi daha iyi performans ve iyileştirilmiş enerji verimliliği ile artırmaya yönelik devam eden çabalarımızla tutarlıdır. Alibaba Group ekosistemindeki mevcut ve gelecekteki işletmeleri desteklemek için çipleri kullanmayı planlıyoruz.”

Yitian 710, şu anda Çin’de geliştirilen gelişmiş düzeyde özelliklere sahip SoC olarak belirtiliyor ve T-Head’in 2018’den bu yana geliştirdiği üçüncü çözüm olarak görülüyor. Ne Alibaba ne de T-Head, işlemcinin hangi ARM çekirdeklerini tercih ettiğini ve hangi dökümhanenin tercih edildiği ise belirtilmedi. Ticari ARM tabanlı sunucu SoC’lerinin geliştiricisi olarak belirlenen Ampere, 128 çekirdekli Altra Max M128-30 CPU’su için ARM’nin Neoverse N1 çekirdeklerinden güç alıyor. Fakat yeni nesil işlemciler ile tescilli çekirdekleri tercih etmek adına planlar kuruluyor. Alibaba tarafından özel olarak tasarlandığı bu yonga sistemleri, şirketlerin ihtiyaç duydukları performans ve yetenekleri tahmin edilebilir güç tüketimi ile beraber gelir. Aynı zamanda SoC’ler tamamen şirket içerisinde geliştirildiği için AMD veya Intel gibi şirketler tarafından tasarlanan sunucu işlemcilerine yüksek miktarlar ödemiyor ve bu sayede de tasarruf sağlanıyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir