Counterpoint Technology’deki analistler, Avrupa akıllı telefon pazarındaki liderleri belirledi. Önce Samsung geldi.

Küresel akıllı telefon satışları 2017’den bu yana düştü. Avrupa pazar lideri, dört yıldır ilk kez akıllı telefon satışlarındaki artışla belirlendi. Counterpoint verilerine göre 2018-2020 yılları arasında her yıl azalan akıllı telefon satışları, 2021’de %4 artarak 1,39 milyara ulaştı. Samsung, 2021’de en çok satan marka olarak bir numara oldu.

Counterpoint’in paylaştığı verilere göre, toparlanma döneminin ardından dört yıldır düşüşte olan satışlar artmaya başladı. Geçen yıl akıllı telefon sevkiyatlarındaki artışa rağmen, 2021’in son çeyreğinde satışlar düştü. Bununla birlikte, akıllı telefon satışları 2017’den bu yana ilk kez arttı.

Avrupa akıllı telefon pazarında lider kim? 2021’in dördüncü çeyreğine ilişkin sonuçlara göre Samsung, Avrupa akıllı telefon pazarında %33 pazar payı ve yıllık %11 büyüme oranıyla lider konuma geldi. Apple, %32 pazar payıyla Samsung’dan sonra ikinci sırada yer alıyor. Apple, geçen yılın dördüncü çeyreğinde %30 pazar payına sahipti.

Üçüncülüğü ise son üç yılda yerini sağlamlaştıran Xiaomi kazandı. 2020’nin dördüncü çeyreğine kıyasla pazar payının %2’sini kaybetmesine rağmen Xiaomi, %13 ile üçüncü sırada yer alıyor. Oppo %7 pazar payı ile dördüncü sırada yer alırken, Realme %2 pazar payı ile beşinci sırada yer aldı.

Avrupa akıllı telefon pazarında en hızlı büyüyen şirket, %2 pazar payına sahip olan Vivo’dur. Hem Avrupa hem de Çin pazarlarında büyüyen şirket, 2020’nin dördüncü çeyreğine göre %176 büyüme bildirdi.

Akıllı telefon pazarı %8 büyüdü

Genel olarak, 2021’de akıllı telefon pazarı %8 büyüdü. Samsung %32 pazar payı ile en büyük akıllı telefon üreticisi olurken, Apple %4 artışla ikinci sırada %26 pazar payı elde etti. İki büyük şirketin ardından Xiaomi %20, Oppo %8, Realme %2 ve Vivo %1 pazar payına sahip.

Küresel akıllı telefon pazarı üçüncü çeyrekte yüzde 6 küçüldü

Huawei’nin satışları %90 düştü

Counterpoint analisti Jan Stryjak’a göre, Huawei’nin satışları bu yılki raporda bahsedilecek en önemli kalemdi. Elde edilen verilere göre şirketin Avrupa pazarındaki satışları 2021 yılında neredeyse %90 oranında düştü.

Huawei, %1’den daha az pazar payıyla 8. sırada yer alıyor. 2021, Avrupa’da Huawei için oldukça kötüydü, ancak diğer Çinli şirketler için oldukça iyiydi. Apple, ilk 5G iPhone’u piyasaya sürerek 2021’i %34 pazar payıyla piyasaya sürdü, ancak Şubat ayında Samsung, Apple’ı eyerden kaldırarak Galaxy S21 serisini piyasaya sürdü.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir