Airbnb’de artık konut izinleri için e-Devlet üzerinden başvuru yapılabilecek. Aynı konutta en fazla konaklayabilecek kişi sayısı 3 yaşından küçük olmayacak şekilde 12’yi geçemeyecek. Resmi Gazete’de “Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması Faaliyetlerinin Düzenlenmesi”  yayınlandı. Yayınlanan bu yönetmelikte konutlara aranan niteliklerden konut sahiplerinin nasıl izin alabileceğine kadar çeşitli değişikler bulunmakta. 

Airbnb’de konut izinleri için başvurular e-Devlet’ten alınacak

Turizm amaçlı kiralanacak Airbnb konutların izin belgelerine ilişkin tüm başvurular e-Devlet üzerinden alınacak. E-Devlet üzerinden yapılmayan fiziksel başvurular reddedilerek başvuru sahibine iade edilecek. İntifa hakkı ya da üst hakkına sahip konutlarda malik değil direkt olarak hak sahibi başvuru yapacak. 

e-Devlet Hesabınıza Yurt Dışından Erişimi Nasıl Kısıtlarsınız?
Airbnb için konut izin başvuruları e-Devlet üzerinden yapılacak.

Aynı binada aynı kişi üzerine alınacak konutların izin belgeleri için ayrı ayrı başvurmak yerine tek başvuru yeterli olacak. Başvuran kişi daha önce izin aldığı aynı konutun geçmiş izin bilgisini de tekrar vermek zorunda. Bu noktada başvurularda istenen belgeler, tüzel veya gerçek kişi olması durumunda değişiklik gösteriyor. Yönetmeliğin 5. maddesinde istenen belgelerin tüm detaylarına yer veriliyor.

Başvuru işlemleri 30 günlük süreçte tamamlanmak zorunda

İl Müdürlüğü tarafından incelenen Airbnb konut belgelerinin uygun görülmesi durumunda konutlar için izin belgesi düzenlenecek. Uygun olmayan ve eksik belgelerle yapılan başvurular gerekçeler ile birlikte reddedilecek ve işlemlerin 30 günlük süreçte tamamlanması zorunlu olacak. 

Konutlarda eksikliklerin giderilmesi için 15 günlük mühlet var

İncelemelerde asgari nitelikleri sağlamadığı tespit edilen konut sahiplerine para cezası verilecek ve 15 günlük mühlette tamamlaması beklenecek. İkinci denetimde de eksiklikleri giderilmeyen konutların izin belgeleri iptal edilecek. 

Airbnb

Bakanlık tarafından hazırlanan soğuk damgalı “Turizm Amaçlı Konut” yazılı plaketin konut girişine asılması zorunlu kılınacak.

Airbnb konutlarda aranacak nitelikler belli oldu

Yeni yönetmeliğe göre konutlarda aranacak nitelikler belli oldu.  Bu yeni yönetmeliğe göre konut içerisinde mutfak, tuvalet-banyo, yaşam alanı ve en az 1 adet yatak bulunma zorunluluğu var. Ayrıca konutta sıcak ve soğuk su, nitelikli yatak, her kişi için birer tane yastık ve yastık kılıfı, çarşaf, iklim koşullarına uygun yorgan ya da pike bulunmak zorunda. Banyo kısmı için ise, her kişi için ayrı banyo ve yüz havlusu bulundurma zorunluluğu var.  Tuvalet-banyo harici sabit ayrımı bulunan tüm alanlar için olası yangınlara karşı duman dedektörü, kimyevi yangın söndürücüler bulunmalı. Ayrıca kapı arkalarında kaçış merdivenlerini gösteren krokilerin de yar alması gerekiyor. 

acil çıkış

Konutlarda kullanılan donanım, dekorasyon ve cihazların standartlara uygun, bakımlı, çalışır durumda ve temiz olması gerekiyor. Konut kapasitesine göre her yatak odası iki kişilik şekilde hesaplanmalı, yatak odaları haricinde en fazla iki kişilik kapasite eklenebilir.

Konaklama kapasitesi 3 yaşından küçük çocuklar harici 12 kişiyi aşamayacak

Konutların tüm şartları karşılansa dahi 3 yaşından küçük çocuklar harici konaklayan sayısı 12 kişiyi geçemeyecek. Belirtilen kapasitenin üzerinde konuk alınmayacak. Koşullara aykırı kiralama yapılması durumunda izin sahibine idari para cezası kesilecek.

Odalar ayrı ayrı kiraya verilemeyecek

Tüm izin sahiplerinin, asgari düzeyi her kullanıcı değişiminde bakım ve temizliği düzenli olarak yaptırması/yapması, haşerelerle ilgili düzenli mücadeleyi vermesi ve bunları belgelemesi gerekiyor.  Ayrıca izin belgesi sahibi bina veya site yönetimi tarafından alınan kuralları çevrim içi ortamda veya yazılı bir şekilde kullanıcılara bildirmekle yükümlü. İzin belgeli konut odaları ayrı ayrı farklı kişilere kiraya verilemeyecek. 

Söz konusu düzenleme 1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe girecek. 

Rentola ev kiralama

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir