AFK terimi, bilgisayarınızın başından herhangi bir iş için ayrılmanız gerektiğinde kullanılır.

Geçen ay en çok indirilen mobil oyunlar

Örneğin, çok oyunculu bir video oyununa katıldığınızı varsayalım. Oyunu oynarken beklemediğiniz acil bir işi yapıyorsunuz. Bu durumda hemen bilgisayarınızdan ayrılmalı ve yapılan işe odaklanmalısınız.
Bilgisayarınızdan ayrılmadan önce bir işiniz olduğunu ekip üyelerinize bildirmeniz gerekir. İşiniz acil, bu yüzden mümkün olan en kısa sürede yapmalısınız. Bu gibi durumlarda sohbet penceresine “AFK” yazabilirsiniz.

AFK neden kullanılır?

Bazı video oyunları, ekipler halinde sesli iletişimi destekler. Bu tür oyunlarda sohbet pencerelerinin yanı sıra sesli iletişime de öncelik verilebilir. Bu işlem yazmaktan çok daha uygundur. Ancak bu imkana sahip değilseniz AFK yazarak kısa süreliğine oyunda olmayacağınızı ekip arkadaşlarınıza bildirdikten sonra işinize odaklanabilirsiniz.

İşiniz bittiğinde oyuna dönebilirsiniz ancak bu tüm oyunlar için geçerli değildir. League of Legends ve Counter-Strike: Global Offensive gibi rekabetçi video oyunlarında afk’yi korumanın çeşitli cezaları vardır.
AFK’yi korumanın cezası video oyunundan video oyununa değişir. Örneğin, oyun sırasında güç veya İnternet kaybedebilir ve bu süre zarfında video oyununuza yeniden bağlanamayabilirsiniz.

League of Legends, herkesin yaşayabileceği türden bu gibi sorunlar için oyuncuları cezalandırmıyor ancak kabul edilebilir bir mazeret olmadan AFK’da takılıp sürekli tekrar ederseniz büyük bir ceza alırsınız, bununla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Yukarıdaki durumları tekrar edenlerin çok yüksek para cezaları almalarının nedeni, oyuncunun kasten takımının kaybetmesine sebep olmasından kaynaklanmaktadır. LoL’de beş kişilik bir takımdan bir oyuncu oyundan ayrıldığında, karşı takım büyük bir avantaj elde eder ve takımın oyunu kaybetme olasılığı daha yüksektir.

Counter-Strike: Global Offensive’de ise her oyuncunun birkaç tur boyunca AFK durumunu sürdürme hakkı vardır. CS:GO’nun verdiği haklar sonunda hala afk iseniz oyundan atılırsınız ve bot oyuna eklenip oynanır.

Valve tarafından geliştirilen CS:GO, oyuna dönme ihtimalini göz önünde bulundurarak belirli bir süreliğine oyuna geri dönmenize izin veriyor ancak bu süre sonunda oyuna geri dönemiyorsunuz.

Tabi bazı durumlarda internet bağlantısı nedeniyle oyundan düşebilir ve eğer tanımadığınız kişilerle oynuyorsanız ekip arkadaşlarınıza haber veremeyebilirsiniz.

AFK

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir