ABD Adalet Bakanlığı tarafından ulaşım ağı şirketi olarak hizmet veren Uber’e çifte standart davası açıldı. 

Uluslararası ulaşım ağı şirketi Uber, son günlerde ABD Adalet Bakanlığı tarafından açılan çifte standart davası ile gündemde yerini aldı. Bilindiği üzere şirket, 2016 yılından bu yana sürücülerin, yolcunun alım konumuna varmasından 2 dakika sonra başlayan ve yolculuk başlayana kadar geçen süre içerisindeki “bekleme süresi”  adı verilen ekstra bir cüret alınıyor. Fakat  Federal savcılara göre Uber, bu bağlamda araca binmek için daha fazla zamana ihtiyaç duyan engelli müşterilerine karşı çeşitli ayrımcılık yapıldığına dair bir tutum sergiliyor. Bu sayede şirket, söz konusu müşterilerinden çok daha fazla bekleme ücreti  alarak (ADA)ABD’li Engelliler Yasası’nı ihlal ediyor.

Uber, söz konusu iddiaları net bir şekilde yalanladı

Adalet Bakanlığı Sivil Haklar Bölümü Başsavcı Yardımcısı Kristen Clarke, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Engelli insanlar, Uber gibi şirketler tarafından sağlanan özel ulaşım hizmetleri de dahil olmak üzere, toplumsal yaşamın tüm alanlarında eşit erişimi hak ediyor.”

51

ABD’nin Kaliforniya Bölge Mahkemesi’nde açılan dava, ulaşım ağı şirketini ABD’li Engelliler Yasası’nın üçüncü maddenin ihlal etmekle suçladı. Aynı zamanda Adalet Bakanlığı, Uber’in çeşitli engelleri olan insanlara karşı uygulanan ayrımcılığı durdurmasını, bekleme süresi ücretli politikasını değiştirmesi gerektiğini, personel ve sürücüleri eğitmesini, bekleme süresi ücretlerini haksız yere tahsil edilenlere tazminat ödemesini ve bir de para cezası ödemesi gerektiği dile getiriliyor.

Konu ile ilgili açıklamalar yapan Uber, şirket politikalarının ADA’yı ihlal ettiği iddialarını kesin bir dille yalanladı. Bekleme süresi karşısında alınan ücretlerinin ise kesinlikle engelli müşteriler için tasarlanmadığını dile getirdi. Buna ek olarak şu ifadeler kullanıldı:

“Engelli yolcuların büyük bir kısmının ulaşım ihtiyaçları için Uber’i tercih ettiğini biliyoruz. Bu nedenle bizi fazlasıyla şaşırtan ve hayal kırıklığına uğratan bu davadan önce engelli müşterilerimiz hakkında Adalet Bakanlığı ile birçok görüştürme gerçekleştirmiştik.”

Bunun yanı sıra şirket, geçtiğimiz hafta içerisinde politikalarında bazı düzenlemeler yaparak engelli olduğunu belgelerle kanıtlayan müşterilerinden alınan bekleme süresi ücretlerinin tamamının geri iade edileceği dile getirildi. Şu an için Uber’e karşı açılan dava ile ilgili olarak elde edilen bilgiler bunlarla kısıtlıdır. 

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir