Yetkililer, Türkiye’nin de içerisinde yer aldığı ülkelerin uyguladığı Dijital Hizmet Vergisi için ‘kaldırma’ talebini yineledi.

Türkiye, dijital ortamda sunulan ürünlerden Dijital Hizmet Vergisi (DHV) alıyor. Oranı yüzde 7.5 olan DHV; bilgisayar programları, reklamlar, oyunlar ve daha pek çok içeriğe kadar her türlü görsel, işitsel veya yazılı olan dijital içerikleri içine alıyor. Google, Facebook, Spotify, Netflix gibi dev isimler bu verginin mükellefi konumunda yer alıyor. Dijital Hizmet Vergisi ile ilgili yalnızca Türkiye herhangi bir adım atmadı. Geçtiğimiz günler içerisinde OECD (Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü) liderliğinde 136 ülke, yüzde 15’lik küresel vergi ödemesi için anlaşmaya vardılar. Bu durum karşısında teknoloji şirketleri verdi ödemek durumunda kalacaklar. 

26 3

ABD, Dijital Hizmet Vergisi konusunda soğuk

ABD Hükümeti daha önce Türkiye’nin de içinde yer aldığı İngiltere, İtalya ve Brezilya gibi ülkelerin teknoloji şirketleri için uyguladığı dijital hizmet vergisi için inceleme başlattı. Konu üzerine çalışma yapan yetkililer tarafından yapılan açıklamalara göre bu vergi ‘ayrımcılık’ olarak değerlendirildi. Reuters tarafından konu ile ilgili olarak yapılan haberlere göre, ABD Hazine Bakanlığından konuya dair herhangi bir açıklama yapılmadı. Bakanlık, 136 ülkenin anlaşma gerçekleştirdiği küresel asgari kurumlar vergisinin ardından, dijital hizmet vergilerinin kaldırılması için ikinci kez talepte bulundu. Yetkililer ile beraber bu konu hakkında görüşmelerin devam ettiğini dile getiren makamlar, uzlaşmaya varılması halinde ABD’nin aralarında Türkiye’nin de yer aldığı ülkelere ek gümrük vergisi uygulamayacağı aktarıldı.

Konu hakkında hatırlatma yapmak gerekirse; ABD, Dijital Hizmet Vergisi getiren ülkeler için misilleme yapmak amacıyla ek gümrük vergisi alma kararı vermişti. Bu durumda, Türkiye ve diğer ülkeler ile Amerika arasında ticari anlamda bir takım gerginlikler yaşandığı belirtildi. Fakat ABD makamlarının ek gümrük vergisi uygulamasını bir süre için askıya aldığı da bildirildi. Söz konusu görüşmeler ile halen devam ediyor. Vergilerin kaldırılması halinde ABD’nin de herhangi bir misilleme yapmasına da gerek kalmayacak. Dijital Hizmet Vergisi konusunda elde edilen bilgiler şu an için bu kadar olup gelecek günler içerisinde konu ile ilgili olarak daha detaylı bilgilerin elde edilmesi bekleniyor. 

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir