Son yıllarda ABD ile başı dertte olan Huawei’ye bir şok daha. ABD Senatosu Seagate’e ültimatom verd

Son yıllarda ABD tarafından ciddi bir ambargoya maruz kalan Huawei, disk üreticisi Seagate ile işbirliğini bu kez sonlandırabilir.

Eski ABD Başkanı Donald Trump döneminde “veri hırsızlığı” ile suçlanan ve Google ile olan ortaklığını kaybederek akıllı telefonlarında büyük bir güç kaybeden şirket, bu kez dizüstü bilgisayar tarafında sorun yaşayabilir.

ABD Senatosu Seagate’i ihlalle suçluyor

ABD Senatosu Bilim ve Ulaştırma Komitesi, ünlü disk üreticisi Seagate’in yarı iletken bileşenlerin Ağustos 2020’de Huawei’ye gönderilmesiyle ilgili kısıtlamaları göz ardı ettiğini iddia eden bir rapor yayınladı.

ABD Avrupa devletlerine Huawei için baskı mı yapıyor?

Açıklanan raporda yer alan bilgilerin sabit disk sürücüleri içerdiği belirtilirken, Seagate’in Huawei’ye gönderilerini durdurması gerektiğine dair ültimatom verildiği de paylaşıldı.

Büyüyen harici depolama tarafı için Huawei, cihazlarında Seagate, Western Digital ve Toshiba sabit disklerini kullanıyor. Raporda; Western Digital ve Toshiba’nın ABD merkezli şirketlerin bazı ürünlerini lisanssız olarak Huawei’ye satmalarını yasaklayan yaptırımlar sonrasında sevkiyatları durdurduğu bildirildi. Ancak Seagate, 2020’de sabit diskleri için böyle bir lisansa ihtiyacı olduğuna inanmadığını belirtti.

Raporda Seagate yetkililerinin Ekim 2021’de Huawei’ye satış lisansı başvurusunda bulunmadıklarını ve Huawei’ye sabit disk göndermeyi bıraktıklarını doğruladıkları belirtilirken, gönderilerin ne zaman durduğu tam olarak bilinmiyor. Ayrıca ilgili belgede Seagate’in Huawei’ye yönelik yaptırımları göz ardı ederek beklenmedik bir kar elde ettiğini iddia ediyor.

Bir Seagate yetkilisi Wall Street Journal’a verdiği demeçte, şirketin “ihracat kontrol düzenlemeleri de dahil olmak üzere iş ve operasyonları için geçerli tüm yasalara uyduğunu” söyledi ancak Huawei hakkında yorum yapmaktan kaçındı. Yine zorlu bir süreçe giren Huawei hakkındaki gelişmeleri sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir