Eski ABD başkanı Donald Trump döneminde başlayan Çinli elektronik şirketlerine karşı uygulanan yaptırımlar hız kesmeden devam ediyor. ABD Temsilciler Meclisi’nde kabul edilen kanın tasarısının yeni başkanı olan Joe Biden’in yakın zaman içerisinde imzalayarak onay vermesi bekleniyor. İmzalanacak olan bu tasarı, Huawei gibi Çin merkezli şirketlerin ABD’li kuruluşların yeni ekipman lisanslamasının önüne geçiliyor. 

Başarılı isimlerden Huawei, Çin ile direk olarak bağlantılı olduğu gerekçesi ile 2019 yılında ABD’nin kara listesine adını yazdırmıştı. Şirket, ABD’nin yaptırımlarından dolayı Google’a vermiş olduğu desteği kaybetti ve ardından bir çok sorunla karşı karşıya geldi. Söz konusu bu yaptırımlar Huawei şirketinin yıllardır çatısı altında olan telefon üreticisi şirket Honor’un satılmasına sebep olacak kadar kalıcı hasarların oluşmasına sebep oldu. 

7 17

Bu şekilde çalışmalarına devam ederek kendisi tarafından geliştirilen işlerim sistemi HarmonyOS ve kendi işlemci sistemi Kirin’i üretmeye başlarsa da Çin merkezli şirketlere olan baskılar, ABD’nin vermiş olduğu yaptırım kararı ile artarak devam ediyor. Amerika Temsilciler Meclisi’nde, Huawei gibi kara listeye alınan şirketlerin ABD’li kuruluşlardan yeni ekipman lisansları almasının önüne geçmeyi hedefleyen yeni bir bir yasa tasarısı hazırladı. 

Hükümetin teknoloji şirketlerine karşı yeni kısıtlamalarına onay verildi

ABD hükümetinin, Çin merkezli bu dev şirketi kısıtlamaya yönelik olarak yapmış olduğu hamle olan ‘Güvenli Ekipman Yasası’, 420’ye karşın 4 oyla kabul edildi. Yasa tasarısına onay verilmesinin üzerine Cumhuriyetçi Senatör Marco Rubioas, Huawei ve ZTE gibi Çin devleti tarafından yönetilen ve ulusal güvenliğimizi tehdit eden şirketlerin telekomünikasyon ağımızda yeri yok dedi. Başkan Joe Biden tarafından da onay verilmesi beklenen bu kanun tasarısı, Kapsanan Ekipman veya Hizmetler Listesi’nde yer alan Huawei gibi şirketlere yeni ekipman lisansı vermesini tamamen engelleyecek. 

5 18

Çin merkezli dev şirket Huawei, dönemin ABD Başkanı Donald Trump’ın seçimleri kaybetmesi ile beraber şirketleri üzerinden yaptırımların son bulacağını düşünüyordu. Fakat bugün gelinen noktada ise son kararı verecek olan Başkan Joe Biden’in, Trump’ın Trump’ın bu konuda açtığı yoldan çok daha sert bir şekilde ilerlediği görülüyor. Federal İletişim Kurulu, daha önce Haziran ayı içerisinde benzer bir şekilde hamle yapmış fakat daha sonra ise vermiş olduğu bu karardan vazgeçmişti. Bu yaşanan olayın ardından yine aynı şekilde olayların yaşanıp yaşanmayacağı ise bilinen bir durum değildir. Çin merkezli teknoloji Huawei ve ABD arasında yaşanan çekişmeli mücadele hız kesmeden devam ediyor. Yakın zamanda farklı olayların yaşanması da oldukça kuvvetlidir. 

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir