ABD Başkanı Joe Biden, güvenlik ile ilgili olarak tehdidi değerlendirerek şirketlerin yeni telekomünikasyon ekibi lisansını almasını engelleyen yasaya imza attı. 

Güvenli Ekipman Yasası, Federal İletişim Komisyonu’nun (FCC) artık tehdit olarak görülen şirketlerden gelen başvuruları incelemesi gerektiğini dile getirdi. Bu, Huawei, ZTE ve diğer üç Çinli şirketin ekipmanlarının ABD telekomünikasyon ağları üzerinden kullanılamayacağı anlamına gelir. Demokrat ve Cumhuriyetçi senatörlerin tamamı tasarıya onay verdi. Temsilciler Meclisi’nden 420 lehte ve yalnızca dört aleyhte oyla geçmesinin ardından 28 Ekim’de senato tarafından oybirliğiyle kabul edildi. Mart ayında FCC, ABD iletişim ağlarını korumak için tasarlanan 2019 yasası kapsamında ulusal güvenliğe tehdit oluşturan beş Çinli şirket belirlediğini dile getirdi. Bunlar; Huawei ve ZTE’nin yanı sıra Hytera Communications Corp, Hangzhou Hikvision Digital Technology Co ve Zhejiang Dahua Technology Co oldu. Ancak, FCC’nin şirketlerin ABD ağlarında kullanılacak başvurularını reddetmesi gerekmedi. FCC delegesi Brendan Carr, düzenleyicilerin 2018 yılından bu yana Huawei’den 3.000’den fazla başvuruyu onayladığını dile getirdi. Güvenli Ekipman Yasası’nın “Huawei ve ZTE gibi şirketlerden gelen güvensiz ekipmanların artık Amerika’nın iletişim ağlarına eklenememesini sağlamaya yardımcı olacağını” söyledi.

23 4

Baskılara karşı Çin’den eleştiri geldi

Çin dışişleri bakanlığı sözcüsü Zhao Lijian, Haziran ayı içerisinde yapmış olduğu açıklamada;  “ABD, herhangi bir kanıt olmaksızın, hala ulusal güvenliği ve Çinli şirketleri bastırmak için devlet gücünü kötüye kullanıyor” dedi. FCC, halihazırda bulunan lisansları iptal etmesine izin verecek yeni kurallardan bahsetti. Geçtiğimiz ay içerisinde FCC, China Telecom’un ABD’deki yan kuruluşunun ulusal güvenlik endişelerini öne sürerek ABD’de faaliyet gösterme iznini geri çekmek için onay verdi. Başkan Biden ve Çin lideri Xi Jinping’in gelecek hafta sanal bir toplantı gerçekleştirmesi bekleniyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir