Teksas liderliğindeki bir grup ABD eyaleti, Alphabet’in Google’a karşı, teknoloji devini zaten baskın olan reklamcılık işini güçlendirme çabalarında zorlayıcı taktikler kullanmak ve antitröst yasalarını çiğnemekle suçlayan değiştirilmiş bir şikayette bulundu.

Güncellenen iddialar, Google’ın uygulamalarıyla ilgili düzenleyici incelemelerinin sonuncusu. Teknoloji şirketi, tekelci uygulamalar için Adalet Bakanlığı tarafından da dahil olmak üzere çeşitli davalarla karşı karşıya. Bu haftanın başlarında Google, 2,8 milyar dolarlık Avrupa Birliği antitröst kararına karşı temyiz başvurusunu kaybetti.

Google ve Facebook , yeni bir dava ile gündeme geldi

Cuma günü geç saatlerde New York’ta bir federal mahkemede açılan değiştirilmiş ABD davası, Google’ı çevrimiçi reklamcılıkta rekabeti domine etme ve rekabeti uzaklaştırma çabalarında reklamverenlerle tekelci ve zorlayıcı taktikler kullanmakla suçluyor. Dava ayrıca Google’ın 2013 yılında kendi reklam satın alma avantajı sağlamak için teklif verilerini kullanan “Project Bernanke” adlı gizli bir programı kullandığını da vurguluyor.

Örneğin, programın 2015 yinelemesinde, Google’ın yayıncıların açık artırmalarından ikinci en yüksek teklifleri düşürdüğü, parayı bir havuzda biriktirdiği ve ardından bu parayı yalnızca şirketin Google Reklamlarını kullanan reklamverenlere ait teklifleri şişirmek için harcadığı iddia ediliyor. Eyaletler, aksi takdirde müzayedeleri muhtemelen kaybedeceklerini iddia etti. Ne Alphabet ne de Texas Başsavcılığı, davayla ilgili yorum taleplerine hemen yanıt vermedi. Son yıllarda sık sık davalarla gündeme gelen Google’ın bu konuda ne yapacağı henüz bilinmiyor. Konuyla ilgili gelişmelerden sizleri haberdar etmeye devam edeceğiz.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir