Apple, Avrupa Birliği’nde Dijital Hizmetler Yasası sebebi ile yazılım ekosisteminde değişimler yapmak zorunda kaldı. AB’deki iOS kullanıcıları Chrome ve Firefox gibi tarayıcı motorlarını da Safari gibi daha düzgün çalıştıracağını duyurdu. Yani Apple’ın iOS’taki tarayıcıları Safari ve diğer tarayıcılara da güç veren WebKit tarayıcı motoruyla sınırlı kalmayacak.

Diğer Tarayıcıları Da AB’de Kullanabileceksiniz

iOS 17.4 ile birlikte Apple’ın mobil cihazlarındaki tarayıcı motorlara yaklaşımı da bu yeni güncelleme ile birlikte değişecek gibi görünüyor. AB’deki iOS kullanıcıları WebKit sınırlamaları nedeniyle önceden iOS’ta düzgün bir şekilde çalışmayan Chrome ve Firefox gibi başka tarayıcıları da kullanabilecek. Ancak dünyanın geri kalanı WebKit ve Safari’yi kullanma mecburiyetinde olmaya devam edecek. 

Şirket kullanıma açacağı tarayıcı motorlarının kullanıcı deneyimini, sistemin performansını ve pil ömrünü de olumsuz anlamda etkileyebileceği konusunda açıklamalar da bulundu. 

Alternatif tarayıcılar için Apple kullanıcılardan yetki isteyecek. Geliştiriciler Passkeys ve çoklu işlem gibi özellikler de içinde olmak üzere belirli kriterleri karşılamak zorunda kalacak. Apple, gizlilik ve güvenlik önlemlerine önem veriyor. Şirket bu değişimi kendi isteğiyle değil yasa gereği yapmak zorunda kaldığını belirtelim. Bu değişim şimdilik AB ile sınırlı ancak gelecekte diğer ülkelerde de uygulanacak mı henüz bilinmiyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir