Avrupa Birliği, garanti süresini önemli ölçüde uzatacak olan banknotun onarım hakkı için oy kullandı. Ayrıntılar burada…

Elektronik bir cihaz satın aldığınızda, genellikle iki yıllık bir garantiye sahip olursunuz. Bu süre zarfında herhangi bir ekipman arızası meydana gelirse, yetkili servislere geri gönderip ücretsiz olarak tamir edebiliyoruz.

Apple MacBook’ların tamiri için parça satacak

Avrupa Parlamentosu geçtiğimiz günlerde, garanti ve onarım ilkelerinde önemli değişiklikler içeren yeni bir yasa tasarısını oyladı. Sözde tasarımı onarma hakkını kullanırsanız, garanti süresi ve elektronik ürünün tasarımı büyük ölçüde değişecektir.

Onarım Hakları Yasa Tasarısı Ulusal Meclis’ten geçti

Yakın zamanda, Avrupa Birliği Parlamentosu, kullanıcıların elektronik ekipmanı tamir etmelerini kolaylaştıran ve garanti süresini önemli ölçüde uzatan Onarım Hakları Yasasını kabul etti. Proje meclisten 509 oyla, 3’ü muhalefet ve 13 oyla geçti. Böylece onarım hakkı yasasının ilk aşaması kabul edilmiş oldu. Bu durumun garanti sürelerine ne ölçüde etki edeceği henüz bilinmese de konuyla ilgili önemli hazırlıklar başladı.

Parlamento Üyeleri, etkili bir onarım hakkının elektronik ürünlerin yaşam döngüsünü kapsaması ve ürün tasarımı, etik üretim, standardizasyon ve sürdürülebilirlik gibi konularda tüketici bilgilerini dikkate alması gerektiği konusunda anlaştılar.

Onarım planı çıkarıldığı takdirde elektronik ürünler daha uzun ömürlü olacak şekilde tasarlanacak ve kullanıcıların daha kolay tamir edebilecekleri bir yapıda olacaktır. Aynı zamanda, kullanıcılar bu sırada yedek parça ve onarımlarla ilgili bilgilere ücretsiz olarak erişebilecekler. Görevden ayrıldıktan sonra ne yapacağı şu anda bilinmiyor. Ancak, 2022’nin üçüncü çeyreğinin önemli ilerlemelere yol açabileceği açıktır.

Yasanın Temsilciler Meclisi’nden geçmesinin ardından bu konuda bir anket yayınlandı. Eurobarometer’e göre, AB vatandaşlarının yüzde 79’u ürünlerin daha kolay onarılmasını istiyor ve yüzde 77’si yenisini almak yerine eski ürünü onarmayı tercih ediyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir