Apple’ın burnu bir süredir dertten kurtulmuyor. Avrupa Birliği’nin Apple’a açtığı rekabete aykırı olma ve tekel olma davasında ilk karar çıktı. Karar Apple’ın hoşuna gitmeyecek bir karar.

Apple, son zamanlarda birçok davayla karşı karşıya. iPhone kutusunda şarj cihazı bulunmadığı için AB ve Brezilya şirketi epey köşeye sıkıştırmış durumdayken Rus hukuk şirketinin Apple’a açtığı toplu davalarla işler iyice kızışıyor.

Apple’ın güvenilirliği test edilecek

Fakat şirketi bunca dava arasında en çok zorlayan, Avrupa Birliği’nin Apple’ı mercek altına alması sonrası gelen davalar. Bunlardan bir tanesi de Apple Pay ile ilgili bir antitröst davası. Aslında bildiğiniz üzere bu dava uzun bir süre önce açılmış ancak henüz bir sonuca varılamamıştı. Bundan birkaç ay önce Avrupa Birliği, Apple’ı tekelleşme suçlamasıyla dava etmişti. O davada ilk karar verildi.

Apple Pay’in rekabet kurallarını ihlal ettiğini tespit etti

Avrupa Birliği (AB) geçtiğimiz hafta teknoloji devini terletecek bir yasa çıkardı. Bu karara göre teknoloji devleri daha fazla ön plana çıkacak ve tüketiciler daha iyi korunacak.

Avrupa Birliği, rakip firmaları Apple Pay mobil ödeme sisteminden dışladığı ve tekele karşı eylemleri nedeniyle Apple’a dava açtı. Avrupa Birliği, Apple’ı iOS mobil cüzdanlarındaki hakim konumuyla kötüye kullandığı için Apple’a resmi bir “İtiraz Beyanı” gönderdi. Önceki bir karara dayanarak, Apple Pay rekabete aykırı ilan edildi.

AB’ye göre, Apple’ın tekel davranışı, iPhone’lardaki mobil cüzdanların daha az rekabete ve tüketiciler için daha az seçeneğe sahip olduğu anlamına geliyor. Apple’ın bu ilk karara itiraz hakkı bulunuyor ve bunun nihai karar olmadığı vurgulanıyor.

Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce ilerleyen yıllarda Apple şarj aletlerini yeniden iPhone kutularına ekler mi? Görüşlerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir