Windows işletim sisteminin en popüler yazılımlarından biri olan 7-Zip özelinde ciddi bir güvenlik açığı ortaya çıktı. Arşivleme konusunda WinRAR ile beraber en popüler Windows yazılımlardan olan ve uzun yıllardır hayatımızda yer alan 7-Zip üzerinde Türk Github kullanıcısı “kagancapar” tarafından bulunan açık, kötü niyetli kişilere izinsiz bir şekilde admin ayrıcalıkları verme ve komut yürütme gibi kötü durumlara temel olabilecek şeyler içinde kullanılabiliyor. Sisteme sınırlı bir şekilde erişim sağlayan kişiler, bu açıktan faydalanarak sınırları ortadan kaldırabilir. 

Bu açığın ne gibi bir çalışma sistemine sahip olduğunu görebileceğiniz gibi söz konusu bu v21.07 numaralı son sürümde olduğu da belirtmek gerekir. Kullanıcıları tehlikeye sokan bu açığı kapatmak için yakında bir güncelleme yayınlayacak firmayı beklemek istemeyenler, açığın önünü isterlerse kendileri de kapatabilirler. Konu hakkında aktarıldığı üzere “7-zip.chm” dosyasını silmek sorunu şimdiden ortadan kaldırabilir. Bundan önce de Windows 11 ve Windows Toolbox odaklı bir haber ses getirmeyi başarmıştır. 

Windows 11’de Android uygulamaları için Play Store çalıştırmak adına birden fazla yol bulunuyor ve bunlardan birisi de elbette ki Windows Toolbox. Fakat kaynaklardan elde edilen bilgilere göre Windows Toolbox faydalı gözüken ancak zararlı bir araçtır. Windows Toolbox, üzerinde yapılan incelemelere göre Play Store’u sisteme yüklüyor. Fakat sadece bununla da kalınmıyor. Aracın sistemlerde gizli dosyalar oluşturduğu, tarayıcıda yer alan verilerin her birini kopyaladığı ve kişileri bazı zararlı bağlantılara yönlendirdiği dile getiriliyor. Kullandığı PC’lere zararlı bir Chrome eklentisi eklediği aktarılan Windows Toolbox, söylendiği üzere bazı script’ler de çalıştırıyor ve incelemelere göre konum bilgilerini de topluyor. Konuyla ilgili olarak elde edilen bilgiler şu an için bu kadar olup yakın zamanda yeni bilgiler de elde edilebilir. 

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir