5G teknolojisinin kullanıma sunulmasının ardından 5G destekli modellerin satışları artış kaydetti. Kullanımı henüz belirli bölgeler ile sınırlı olmasına rağmen Ocak ayı içerisinde küresel olarak satılan cep telefonlarının %51’lik bölümü 5G desteğine sahip oldu. Böylece akıllı cep telefon tarihinde ilk kez 5G telefon satışları, 4G telefon satışlarını geçti.

5G telefon pazarındaki büyümenin en önemli etkenlerinden bir tanesi ise iPhone modellerinde yaşanan yüksek satış rakamları oldu. 2021 yılında 5G destekli modellerini piyasaya sunan Apple, yakaladığı yüksek satış rakamları ile 5G telefon satışlarının artmasına ve 4G modellerini geçmesini destekledi. 

5G’de Çin ve Amerika’da yükseliş sürüyor

5G telefon satışları ile ilgili en büyük hareketlilik Çin’de ve Kuzey Amerika’da dikkat çekiyor. Çin’de yüzde 84 oranında 5G cihaz satışları ön planda olurken bölgedeki yerel üreticilerin sunmuş olduğu uygun modellerde 5G teknolojisine geçişi hızlandırıyor.

Kuzey Amerika’da penetrasyon oranları yüzde 72, Batı Avrupa’da ise yüzde 76 seviyelerine kadar yükseldi. Bu bakımdan bölgelerde 4G’nin kısa süre içerisinde daha az kullanım oranlarında kalacağı düşünülüyor. Apple tarafından tanıtımı gerçekleştirilen son iPhone SE modelinin de 5G desteğine sahip olması, önümüzdeki aylarda 5G destekli cihaz satışlarının artacağını gösteriyor.

5g 2
5G ile 4G telefon satışları

5G desteğine sahip akıllı telefonlar arasında en popüler olanlar 250 ile 400 dolar arasındaki bir fiyata sahip olurken Asya ve Latin Amerika’da 150 Dolar ile 200 dolar arasında olan modeller daha fazla ilgi görüyor.

Marka bazında ise Samsung küresel pazarda yaklaşık yüzde 12 lik bir paya sahip ve en çok 5G destekli akıllı telefon satan marka konumunda. Samsung’un liderlik ettiği sektörde ise yüzde 10 ve 11 pazar paylarına sahip Xiaomi Vivo ve Oppo yer alıyor. Android ekosistemine karşı tek başına galip gelmeyi başaran Apple ise küresel olarak 5G akıllı telefon satışlarının %37’sine sahip durumda. Apple’ın 2021 yılında yakaladığı başarıyı takip etmesi halinde 2022 yılında rakipleri ile arasındaki farkı daha da açması mümkün. Bu bakımdan önümüzdeki yıllarda şirketlerin 5G için rekabeti artış kaydedecek.

Hakan Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir