Herhangi bir alışveriş sitesinden alışveriş yapıldığında kişilerin karşısına çıkan ekran ve cep telefonunuza SMS olarak gelen 3D Secure sistemidir. Bu sistem, iki faktörlü doğrulama sistemine benzer şekilde online harcamalarda güvenlik sağlar. 

Günümüzde neredeyse tüm sosyal medya platformlarında iki faktörlü doğrulama sistemi vardır. Bu sistem ile beraber kötü niyetli olan kişi veya kişiler e-posta adresini ve şifrenizi biliyor olsa da hesabınıza giriş yapamaz. 3D Secure sistemi de tam olarak bu şekilde bir hizmet veriyor ancak tek fark ise bu güvenliği online alışverişlerinizde şüpheli olarak görülen durumlarda veya yüksek miktarlı alışverişlerde kullanabilirsiniz. 

3D Secure nedir?

3D Secure; online alışverişler sırasında kredi kartı ya da banka kartı kullanarak yapılan işlemlere ek bir güvenlik katmak adına inşa edilmiştir. XML tabanlı olarak tasarlanan bu sistem, bu ismi CA Technologies olan bir şirket tarafından geliştirilmiştir. CA Technologies tarafından geliştirilen 3D Secure sistemi öncelikle Visa tarafından Verified by Visa olarak kullanıldı. Ardından ise Mastercard tarafından MasterCard SecureCode şeklinde ve JC International tarafından J/Secure şeklinde kullanılmaya başlandı. Sistemin adı kullanılan kuruma göre değişiyor olsa da genel olarak bu sistemin adı 3D Secure’dür.

3D Secure ne işe yarar?

3D Secure sistemini sosyal medya platformlarında iki faktörlü kimlik doğrulama şeklinde düşünmek mümkündür. Çünkü söz konusu bu sistem, online alışverişlerde kredi kartı ya da banka kartı kullanarak yapılan harcamalar için daha güvenli bir alan sunuyor. 

3D Secure nasıl çalışır?

3D Secure temel olarak banka hesaplarında veya kredi kartı gibi önemli alanlarda kayıtlı bulunan cep telefonlarına SMS olarak gelen bir kod ile beraber doğrulama işlemini gerçekleştiriyor. Pek çok zamanda 6 haneli şeklinde olan bu kod ile beraber kart sahibinin alışverişi kendisinin yapmış olduğu ya da harcamadan haberdar olduğunun kanıtı olur. 3D Secure tercih eden bazı şirketler kullanıcıların güvenliğini sağlamak için işlem öncesinde PIN kodu yollayabiliyor. Fakat yaygın olarak kullanılan bu sistem ile beraber kullanıcıların cep telefonunun sadece tek seferlik ve sadece belirli bir süreliğine kod gönderilir. Kodun tek kullanımlık olması sistemin daha güvenli olduğunu göstermektedir. 

3D Secure nasıl kullanılır?

3D Secure kullanmak kurumların insiyatifine bağlı bir durumdur. İnternet bankacılığı veya mobil bankacılık üzerinden veya anlaşmalı olduğunu bankanızı arayarak 3D Secure sistemini aktif hale getirebilirsiniz. Alışveriş esnasında ödeme ekranına geldiğinizde ‘3D Secure kullan’ gibi bir uyarıyla karşılaşıyorsanız özellikle bunu seçmek gerekir. 

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir