İnternet kullanımına yönelik 2022 yılında 27 ülkenin internet kısıtlamasına gittiği açıklandı. İşte yapılan araştırmadaki dikkat çeken sonuçlar.

B2Press tarafından yapılan yeni araştırmada, internet kullanımlarına yönelik 2022 verileri değerlendirildi. Değerlendirmede en çok dikkat çeken detaylardan birisi internet kısıtlamasına daha fazla ülkenin katılması oldu. Zira aralarında Türkiye’nin de yer aldığı 27 ülke, internet kısıtlamasına gitti. Üstelik pek çok ülke bu kısıtlamalar için farklı düzenlemeler gerçekleştirdi.

İnternet kullanıcı sayısı 5 milyara ulaştı

Statista’nın son araştırmasına göre internet kullanıcı sayısı 5 milyarı aştı. 2022 itibariyle yüksek bir kullanıcı sayısının yer alması, sosyal ağlarındaki etkinliğin de artmasını sağlıyor. Ancak kullanıcılar her ne kadar sosyal medyalara ilgi duysa da sosyal medya içeriklerinden etkilenebiliyor. Bu konuda yapılan araştırmada kullanıcıların yüzde 89’u sosyal medyanın ruh sağlıkları için iyi olmadığını, yüzde 85’i ise sosyal ağların bedenleri hakkında olumsuz duygular hissettirdiğini söylüyor.

Kısıtlamalarda zirve Kuzey Kore ve Çin

İnternet ve sosyal medya kısıtlamalarında liste başında Kuzey Kore ve Çin yer alıyor. 10 puan üzerinden ölçülen kısıtlamalarda her iki ülke de 10 puan almış durumda. Bu ülkeleri ise 9 ile 10 arasında puan alan ülkeler takip ediyor. Bu ülkeler arasında Türkiye de var. Türkiye dışında ise İran, Myanmar, Türkmenistan ve Birleşik Arap Emirlikleri listeye giriyor.

Avrupa’da durum ne?

Sık sık Avrupa ülkeleri ile karşılaştırılan kısıtlamaların Avrupa ayağında da benzer bir tablo var. Avrupa’da 18 ülkede torrent paylaşım siteleri kısıtlanırken 12 ülkede sosyal medyada politika içerikleri yasaklanıyor.  Ancak Avrupa’da tamamen sosyal medyanın yasaklanması ya da engellenmesi gibi bir durum bulunmuyor. Bu konuda istisna ülkeler ise Rusya, İspanya ve Ukrayna.

Hakan Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir