VPN (Sanal Özel Ağ), internet üzerinden başka bir ağa güvenli bir bağlantı oluşturan çevrimiçi bir hizmettir. IP adresinizi gizler ve trafiğinizi şifreler, gizliliğinizi İnternet Servis Sağlayıcınızdan (ISP), hükümetinizden ve diğer istenmeyen izleyicilerden etkili bir şekilde korur.

Herkese açık Wi-Fi erişim noktalarında kendinizi güvence altına almak, Netflix gibi coğrafi kısıtlamalı hizmetlerin engelini kaldırmak, P2P (eşler arası veri paylaşımı) trafiğinizi güvenceye almak, hız kısıtlamasını önlemek ve çok daha fazlasını yapmak için bir VPN kullanabilirsiniz.

VPN Kullanmanın Faydaları

VPN, güvenlik ve gizlilik için bir araçtır, ancak bundan çok daha fazlasını yapabilir. Öyleyse kendinize hiç “Neden bir VPN’e ihtiyacım var?” diye sorduysanız, öğrenmek için okumaya devam edin. VPN (Sanal Özel Ağ) şu şekilde yardımcı olur:

● Şifreleme: Bir VPN, trafiğinizi şifreler, böylece üçüncü şahıslar tarafından neredeyse deşifre edilemez hale gelir.

● IP’nizi gizleme: Bir VPN, IP’nizi gizler ve bu da konumunuzu gizler.

● Netflix’e erişim: Bir VPN ile filmlerinizi ve şovlarınızı ülkenizin dışında izleyebilirsiniz.

● Torrent koruması: Torrent kullanırken bir VPN sizi koruyacaktır.

● Güvenlik duvarını aşma: Ofisinizdekilerden Çin’de kullanılanlara kadar, güvenlik duvarları belirli web sitelerini kullanıcılardan engeller. VPN’ler bu kısıtlamaları aşmanıza olanak tanır.

● Wi-Fi koruması: Son olarak, bir VPN, halka açık Wi-Fi üzerindeki bağlantınızı koruyacak ve bant genişliği kısıtlamasını önlemeye yardımcı olacaktır. Bazı Sanal Özel Ağlar, kötü amaçlı yazılımdan koruma çözümleri bile sunar.

VPN neyi gizler?

Gördüğünüz gibi VPN’ler gerçek IP adresinizi gizler. Ayrıca trafiğinizi askeri düzeyde bir şifre kullanarak şifrelerler. Ama bu nasıl gerçek dünya senaryolarına dönüşüyor? Bir göz atalım.

● IP adresi: Web siteleri sizi IP adresinize göre takip eder. VPN kullanarak, gerçek IP adresinizi ve kimliğinizi VPN sunucusunun IP’sinin arkasına gizleyebilirsiniz.

● Konum: IP’niz yaklaşık konumunuzu verir. VPN ile sizi ve hareketlerinizi takip etmek zorlaşır. Ayrıca, konumunuzu değiştirmek coğrafi olarak engellenen içeriğe erişmenizi sağlar.

● Web etkinliği: Web etkinliğinizi kaydetmeyen bir VPN sağlayıcısı kullanıyorsanız, ne ISP’nizin (İnternet Servis Sağlayıcısı) ne de hükümetinizin çevrimiçi olarak ne yaptığınızı bilmediğinden emin olabilirsiniz.

Bir VPN nasıl çalışır?

Bir VPN, internet trafiğinizi uzak bir sunucu üzerinden yeniden yönlendirerek ve bu süreçte onu şifreleyerek çalışır. Bu şekilde, VPN sunucusu tüm internet isteklerinizden sorumlu olurken, ISP’niz yalnızca bir VPN’e bağlı olduğunuzu görebilir. Ayrıca, IP adresiniz artık VPN sunucusunun IP adresinin arkasına gizlenmiştir.

Yukarıda gösterilen bu işlem, VPN tüneli olarak bilinen şeyin oluşturulmasını içerir. Veri paketlerini bir şifreleme katmanına “sarmak” için benzersiz tünel protokolleri kullanır, böylece onu ele geçiren herhangi bir kişi bundan bir anlam çıkaramaz. Çoğu VPN askeri düzeyde şifreleme kullanır, bu da kaba kuvvet saldırısı kullanarak şifreyi kırmanın neredeyse imkansız olduğu anlamına gelir.

Sanal bir özel ağ (VPN) olmadan:

1. Bağlantı isteğiniz doğrudan ISP’ye gider, bu da onu istediğiniz çevrimiçi kaynağa iletir.

2. Trafiğiniz şifrelenmemiş olacak ve ISP’niz internette yaptığınız her şeyi bilecek.

3. IP adresiniz görünür ve yaklaşık konumunuzu verir.

4. Torrent etkinliğiniz herkese açıktır çünkü insanlar sizi IP’nizden tanıyabilir.

VPN güvenliği

Güvenli olmayan VPN’ler kullanmak, neredeyse hiç VPN kullanmamak kadar kötüdür. Aslında, çok daha kötü olabilir. Kullanıcılar, korunmadıkları halde kendilerini güvende hissediyorlarsa, gardlarını düşürebilir ve kendilerini riske atan bilgileri paylaşabilirler.

Kötü çalışan VPN’lerin kullanıcıları maruz bırakabileceği risklerden bazıları şunlardır:

● IP ve DNS sızıntıları (nadir durumlarda, VPN bağlantıları beklenmedik bir şekilde düşebilir, gerçek IP adresinizi açığa çıkarabilir ve bir VPN’nin sağladığı güvenliği geçersiz kılabilir)

● Çevrimiçi etkinlik verilerinizi pazarlamacılara satma

● Kötü amaçlı yazılımlara maruz kalma

● Güncel olmayan (ve çözülmesi kolay) şifreleme

İnsanların bu riskleri bilmelerine rağmen birçok VPN; IPv6, DNS ve WebRTC sızıntılarına karşı savunmasız kalır. Tüm bu VPN güvenlik açıkları, kullanıcıları bilgisayar korsanlığı girişimlerine veya devlet gözetimine açık hale getirir.

VPN kullanıcılarının önemli bir kısmı, oldukça hassas durumlarda korunmak için onlara güvenir. Belki de devlet kurumlarının kötü niyetli bakışlarından saklanan gazeteciler veya siyasi eylemcilerdir. Ya da belki sadece torrent kullanıyorlar ve bunun yerine para cezasına çarptırılmıyorlardır. Durum ne olursa olsun, hatalı bir VPN kullanmak kötü bir sürprizle sonuçlanabilir.

Bir VPN beni bilgisayar korsanlarından koruyabilir mi?

Sanal özel ağ (VPN) sizi bilgisayar korsanlarından koruyabilir, ancak diğer çevrimiçi güvenlik çözümleri gibi% 100 garanti vermez. Bununla birlikte, sağlam bir VPN, bilgisayar korsanlarının çok daha fazla çalışmasını sağlayacaktır ve güvenliğiniz için yapabileceğiniz en az şey budur.

Yeni başlayanlar için, VPN herhangi bir bilgisayar korsanını tamamen durduran askeri düzeyde bir şifre kullanarak trafiğinizi şifreler. Ayrıca, DNS ve IP sızıntı koruması, gerçek IP adresinizi almanın oldukça zor olacağı anlamına gelir.

VPN sağlayıcıları çevrimiçi etkinliğimi görür mü?

VPN kullanırken, trafiğiniz şifrelendiğinden ıss’niz çevrimiçi olarak ne yaptığınızı göremez. Ancak bir VPN sağlayıcı çevrimiçi etkinliğinizi görebilir mi? Bu, kullandığınız VPN’e bağlıdır.

Teknik olarak, hepsi trafiğinizi görebilir, bu nedenle bu bir etik meselesidir. Genellikle, VPN sağlayıcıları kayıt tutmama politikasına sahip olduklarını iddia ederler, yani oturumunuzun kayıtlarını izlemez ve saklamazlar. Ancak, hepsi vadettiklerini uygulamaz. Bu nedenle en iyi VPN’ler ana üslerini gizlilik dostu ülkelerde seçerler.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir