Oyun oynamak isteyenler için konsol olarak PS5 mi PC mi tercih edilmesi gerektiği soru işaretidir. Peki hangi seçenek daha iyi? İşte oyunculara ışık tutacak oyuncu rehberi…

PlayStation 5  son yıllardaki atılımlarıyla oyun dünyasında adından sıkça söz ettirmeyi başardı. Spider-Man 2, Horizon Forbidden West, God of War: Ragnarok gibi iddialı oyunlarıyla çevrimiçi ve çevrimdışı çok iyi bir oyun deneyimi sunan oyun konsoluna karşı dizüstü ya da masaüstü bilgisayarlar da tercih edilebiliyor. Oyun oynamaya odaklanan kişiler için ise hangi modelin tercih edilmesi gerektiği zaman zaman soru işaretleri yaratabilir. 2024’te bir PS5 mi yoksa PC mi satın almak daha mantıklı… İşte PlayStation 5 ile alanında iddialı oyun bilgisayarlarının karşılaştırılması…

Oyun Bilgisayarları ve PlayStation 5 Fiyat Karşılaştırması

2024 yılı itibariyle en iyi oyun bilgisayarları listesine giren pek çok marka ve model var. PlayStation 5 için şu anda piyasadaki alternatifler ortalama 25 bin TL seviyesinde. Buna karşın piyasada satın alınabilecek diğer oyun bilgisayarlarında seçenekler ve fiyatlar ise şöyle;

  • Lenovo Legion Pro 7i – 138.500,00 TL
  • Asus ROG Strix Scar 17 X3D 101.108,00 TL
  • MSI GF63 Thin – 35.980
  • Lenovo LOQ 82XT0022TX – 34.999 TL
  • Monster Abra A5 V17.3.4 – 39.999,00 TL
  • Casper Excalibur G870.1245-DFA0X-B – 39.302,00

Fiyatlara bakıldığında arada en düşük oyun bilgisayarı dahi baz alındığında ciddi bir fark bulunuyor. Üstelik yeni nesil bir grafik kartı için masaüstü bilgisayar gibi seçeneklerde yükseltmeye gitmek istediğinizde dahi ödeyeceğiniz rakam oldukça yüksek olacak. Bu nedenle fiyat açısından bakıldığında PlayStation 5 çok daha cazip görünüyor.

2024'te Oyun Oynamak İçin PS5 mi PC mi Tercih Edilmeli?
2024’te Oyun Oynamak İçin PS5 mi PC mi Tercih Edilmeli?

Performansta Hangisi Önde?

Performans söz konusu olduğunda kuşkusuz PC’deki sınırlar PlayStation 5’e göre çok daha yüksek. Performansta PlayStation 5’in donanımları şu şekilde;

  • 36 işlem birimine (CU) sahip RDNA 2 tabanlı GPU
  • 8 çekirdekli Zen 2 CPU

Oyun konsolunun bu özellikleri, onun AMD Ryzen 7 3700x ya da RX 5700’e sahip bir bilgisayar ile eş değer özelliklere sahip olduğunu gösteriyor. Bu nedenle eğer tercih ettiğiniz bilgisayarlarda bu özellikler yer alıyorsa PlayStation 5 ile eş değerde bir bilgisayarınız olacağını düşünebilirsiniz. Daha üst donanımlarda ise elinizdeki cihazın PlayStation 5’ten daha iyi bir performans sergileyecek cihaza sahip olabilirsiniz. Ancak performans noktasında sadece kağıt üzerindeki karşılaştırma yeterli olmayacaktır. Zira geliştiricilerin oyunlarını PS5’in donanımı için özel olarak optimize ettiği unutulmamalı. Bu da performansı doğrudan arttırıyor.

Tüm bunlara ek olarak, PC oyunları birden fazla grafik seçeneğine sahip olarak gelir. PS5 oyunları ise genellikle az sayıda performans moduyla gelir. PC oyunlarını istediğiniz performansı elde etmek için ayarlayabilir, özel optimizasyon yapabilirsiniz. PS5’te ise bunlar desteklenmez.

Yükseltme ve Geliştirme

Masaüstü bilgisayarlarınızı ve bazı dizüstü bilgisayarları güncellemek ve geliştirmek PlayStation 5’e göre çok daha kolaydır. Kapalı bir kutu olan PlayStation 5’e müdahale etmek pek mümkün olmayacağı gibi geçen yılların ardından PlayStation 5 yeni oyunlar için destek sunmayabilir. Bilgisayarlarda ise donanımların eskimesi ya da yenilenmesi gerektiğinde işler çok daha kolaydır. Bu konuda özellikle Türkiye’de yüksek donanım ücretlerini karşılamak gerekse de iki cihaz arasında yükseltme ve geliştirmede ciddi bir fark vardır.

PS5 ve PC Karşılaştırmasında Nihai Karar

PS5 satın aldığınızda piyasaya göre daha az ücret ödersiniz. Bu cihaz, en az beş yıl dayanacak uygun bir oyun cihazına sahip olmanızı sağlar. Ancak zaman geçtikçe performansta düşüşler görülebilir. Özellikle 2 yılın ardından performans sorunları yaşanabilir.

Oyun bilgisayarını tercih ettiğinizde ise benzer performans düşüşleri ve yıpranma durumu yaşanır. Fiyat olarak PS5’e göre daha fazla ücret ödemeniz gerekebilir. Ancak istediğiniz zaman yükseltebileceğiniz bir oyun bilgisayarına sahip olacağınız için istediğiniz zaman yükseltme yapabilirsiniz. Böylece performansı yıllar geçse de üst düzeyde tutabilirsiniz.  Ancak donanımların pahalı olduğu da göz ardı edilmemeli.

Arda Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir