Resmi Gazete’de yayımlanan 4966 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 2022 yılında yurt dışından getirilecek olan bazı elektronik ürünlere uygulanacak olan bandrol ücretleri açıklandı. Bugün verilen karar, yurt dışından alınan akıllı cep telefon, bilgisayar ya da radyo gibi elektronik ürünleri getirmeyi düşünen vatandaşları direk olarak ilgilendirir. 

Resmi Gazete’nin bugün yayınlanan sayısında yurt dışından ürün getiren bazı vatandaşları ilgilendiren bir karar alındı. 4966 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı’na bakıldığında yurt dışında alınıp ülkemize sokulan bazı elektronik ürünlere uygulanan barkod ücretlerinin 2022 yılındaki durum hakkında açıklama yapıldı. Konuyla ilgili olarak yapılan belirlemeler, vatandaşın hayatın çok da bir değiştirmeyecek haldedir. Öyle ki 2019’da hazırlanan rakamlar, 2022 yılında da değiştirilmeden tekrar kullanılmıştı. 

Google CEO’su çalışanların yöneticilere olan endişelerini açıkladı

Konuyla ilgili Cumhurbaşkanı Kararı’nın kapsadığı ürünler, görsel veya işitsel yayınları alabilen cihazlar için geçerli olacak. Aynı zamanda söz konusu bu ürünlerin “ticari ithalat maksadı dışında” Türkiye’ye getirilmesi gerekiyor. Yani kişiler, yurt dışından sipariş verilen ürün sadece bireysel kullanımı için tercih ettiğinde barkod ücretlerini de ödemesi gerekecek. 

16 9

Elektronik cihazlar için ödenmesi gereken bandrol ücretleri

Görsel ve işitsel olarak tasarlanan yayınları alabilen cihazlar; akıllı telefon, televizyon, radyo, bilgisayar ve diğer video oynatma gibi ürünleri olarak kullanıcıların karşısına çıkıyor. Cumhurbaşkanı tarafından verilen bu karara göre bu şekilde tasarlanan ürünlere 2022’de uygulanacak bandrol ücretleri şu şekilde belirtildi;

4966 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı’nda yer alan bilgilere göre yurt dışından alınıp Türkiye’ye televizyonlar için 8 ila 80 euro aralığında bir barkod ödemesi yapması gerekecek. Bu ücret, radyolar için ise 1-2 euro aralığında olabilir. Bir akıllı telefonu yurt dışından alıp ülkemize getirmek isteyen kişilerin ödeyeceği bandrol ücreti ise 20 euro şeklinde belirlendi. Ödenmesi gereken barkod ücreti, bilgisayarlar için 10 euro şeklindedir. Bu noktada televizyonlar için ayrı bir parantez açılması gerekiyor. Örnek vermek gerekirse kişiler, otomobiller için tasarlanan televizyonları getirmek isterse de 8 euro ödeme yapması gerekir. 51 ekran boyutlarında olan televizyonlar için ise 10 euro, 52-67 ekran aralığındaki televizyonlar için 16 euro, 68-85 ekranlar için 22 euro, 86-116 ekranlar için 34 euro, 117-148 ekranlar için 40 euro, 148 ekran ve üzerindeki modeller için 80 euro ödeme yapılması gerekecek. 

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir