İş dünyasında adeta bir dijital dönüşüm popülerliği yaşanırken, reklam sektöründe de mobil dönüşüm hız kazanıyor. Büyüyen mobil oyun pazarında reklamverenlerin sayısı da her geçen gün artmaya devam ediyor. Küresel Mobil Oyun Pazarı 2021 araştırmasın göre, 2023’te 70 bin şirket mobil oyunlara reklam vermeye başlayacak. 

Yaklaşık olarak 25 yıl önce hayatımıza dahil olan mobil oyunlar pandemi dönemi ile de bir adım daha yükseldi. Konuya dair yayımlanan küresel mobil oyun pazarı araştırması, 2020 yılında 98 milyar dolara kadar çıkarken sektörün, 2030’a kadar her yıl  içerisinde %11 büyüyerek 272 milyara çıkmasının beklendiğini dile getirildi. Çinli reklam zekası teknolojileri şirketi SocialPeta ise son yıllarda reklamverenlerin de gözdesi haline gelen mobil oyun pazarının 2021’deki görünümüne ışık tutan bir araştırma yayımladı. Şirketin, App Store ve Google Play’deki oyunlar hakkında 70’ten fazla ülkeyi kapsayan Küresel Mobil Oyun Pazarı 2021 araştırmasında, 80’den fazla reklam kanalı, 1 milyardan fazla reklam, indirme miktarı ve gelir rakamlarına dair detaylı bilgiler yer alıyor. Araştırmaya göre, mobil oyunlara reklamveren şirketlerin sayısının 2 yıl içinde 70 bine ulaşması bekleniyor.

En çok reklamveren şirketler Kuzey Amerika’dan

21 2

Konuyla ilgili olarak yapılan araştırmalardan elde edilen bilgilere göre, 2021’de mobil oyun pazarında yaklaşık olarak 65 bin farklı reklamveren adından söz ettirirken, her ay ortalama olarak 20 bin kadar aktif reklamveren yatırımda bulundu. Yılın ilk yarısında ise daha hareketli günlerin yaşandığını gösteren raporda, 12 aylık bir süreç içerisinde reklamveren başına ortalama olarak 588 reklam yayınlandığı, nisan ayında ise tek bir reklamverenin en çok reklam yayınladığı bir ay olduğu belirtildi. Bölgelere göre bakıldığında ise en çok reklamveren şirketin Kuzey Amerika kıtası bir önceki yıla göre %18,72’lik artış kaydederek birinci sıradaki yerini korurken, büyüklük açısından onu izleyen Avrupa ve Okyanusya kıtaları ile Güney Asya’da reklamverenlerin sayısının düştüğü görüldü. 

Reklamlar %200 oranında artış gösterdi

Rapordan hareketle mobil oyun pazarında artan rekabetin zaman içinde hem reklamverenlerin hem de reklam içeriklerinin oranlarında gözle görülür bir değişikliğe yol açtığını aktaran SocialPeta Başkan Yardımcısı Constance Gao, “Mobil oyun pazarındaki reklamverenlerin sayısında 2021’de %5’lik bir artış yaşandı. Bu küçük bir oran gibi görünse de, 2020’de gerçekleşen %40’lık büyümenin üstüne gelen bir artış olduğunu göz önünde bulundurmak gerekiyor. Diğer yandan, reklamların sayısı her geçen gün artıyor. Yalnızca ilk 3 çeyrekte önceki yıla kıyasla %200 artış görüldü” dedi. 

22 2

ABD’de mobil oyun reklam maliyetleri %93 arttı

Konuyla ilgili olarak yapılan araştırmalar kapsamında 70’in üzerinde ülkeden elde edilen verilere göre, küresel mobil oyun pazarında 2 ana trendin ön plana çıktığını dile getiren Constance Gao, sözlerine şöyle devam etti: “Küresel pazardaki rekabet, reklamların sayısı ve CPM (etkileşim başına maliyet) arttıkça daha da yoğunlaşıyor. Video reklam içerikleri pazarı domine ediyor. Üçüncü olarak ise maliyet yükseliyor. Mobil oyunların ortalama CTR’si yıllık %29 bir düşüş ile ortalama %1,28 olarak kaydedilirken, Facebook’ta ortalama CPM 2021’de %34 arttı. ABD’de de ise mobil oyunların ortalama CPM’si 28 doları aştı ve bu değer 2020’nin ortalama istatistiğine göre %93’lük bir artışa tekabül ediyor. Yatırım yapacağınız alana dair maliyetleri bilmiyorsanız, reklam bütçesini belirleyemezsiniz. Bu da reklamların sorunsuz çalışmasını engeller ve verimsiz müşteri kazanımıyla faydadan çok zarar getirir.”

Honor 60 SE, iPhone 13’e benziyor

Mobildeki reklamlarda Android-iOS mücadelesi var

Reklamverenlerin Android ve iOS tabanlı oyunlar bazında da değişkenlik gösterdiğinin altını çizen SocialPeta Başkan Yardımcısı Constance Gao, “iOS tabanlı oyunları tercih eden reklamverenlerin oranı %33,27’de kalırken, Android oyunlar reklam pastasının üçte ikisini alıyor. Android’de reklamverenlerin sayısı arttıkça, reklamveren başına düşen ortalama içerik sayısı da birbirine oldukça yaklaşıyor. Reklamveren başına düşen ortalama reklam içerik sayısı iOS’ta 548’ken, Android’de ise ancak 542’ye ulaşıyor. En çok reklamverene sahip oyun türü olarak da günlük oyunlar öne çıkıyor ve oynanan oyunlardaki çeşitlilik artıyor. İndirme sayılarına ve gelirlere bakıldığında App Store’un en iyi 3 oyununda Subway Suffers, Project Makeover ve Roblox yer alırken, Google Play’in ilk üçünde ise Gerena Free Fire, Subway Suffers ve Ludo King’i bulunuyor” dedi. 

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir