Yahoo Finance, yapılan anket üzerinden öğrenildiği üzere 2021’in en iyi ve kötü şirketleri açıkladı. İki kısımda da Microsoft ve Facebook / Meta yer aldı. Çok

Çok sayıda kişinin katılımı ile gerçekleşen anketin sonucuna göre 2021’in en iyi şirketi Microsoft olarak belirlendi. 2021’in en kötü şirketi ise Alibaba’nın önünde yer alan Facebook ya da yeni adıyla Meta oldu. Bu esasında çok daha büyük bir sürpriz olmadı. Firma bu yıl da hep iyi olan konulardan çok daha kötü konular ile gündemde yerini alıyordu. Örnek vermek gerekirse eski Facebook çalışanı Frances Haugen, bir ihbarcı olarak geçtiğimiz aylar içerisinde şirket içerisinde büyük bilgileri kamuoyuna aktardı. Facebook’a yönelik olarak ciddi suçlamalar ile beraber Haugen, şirketin nefret içerikli olan söylemi karşısında karlılığa öncelik verdiğini dile getirdi.

Haugen, Facebook’ta hemen her konuda önceliğin para yani yüksek kar oranı olduğunu belirtiyor ve bu sebeple firmanın pek çok durumu gücü olmasına rağmen tam olarak engellemediğini dile getirdi. Platform içerisinde yaşanan pek çok saldırgan durumun, etkileşim ve reklam geliri gözetilerek gerektiği miktarda durdurulmadığı da Haugen tarafından aktarılan bilgiler arasında yer alıyor. Son dönem içerisinde Instagram’ın, ergenlik çağında olan kız çocuklarının ruh sağlığına zarar verdiğini bilmesi ve aşı kartlarının oluşturulmasına karşı gerekli adımların atılmaması sebebiyle eleştirilerin merkezinde bulunan Facebook, Frances Haugen, tarafından yapılan açıklamalara göre toplum ile zıt düşen kendi doğrularına sahiptir. Bu doğruların merkezinde ise daha fazla paranın ve karlılığın yer aldığı dile getiriliyor. ABD’de yaşanan kongre baskınını engelleme ile ilgili olarak Facebook’u suçlu gösteren Haugen, bu söylemleriyle beraber gerçekten ciddi ses getiren bir durumdur. Facebook / Meta, bilindiği üzere bu aralar metaverse ile gündemde yer alıyor. Facebook/ Meta geçtiğimiz aylar içerisinde metaverse konusunda büyük bir gösterimden söz edildi. Direkt olarak “gerçeklikten kaçış” olarak nitelendirilen metaverse, Meta’nın kurmak istediği bir “sanal dünya” olarak söz ediliyor. 

2 16

Facebook / Meta, bilindiği üzere son zamanlarda metaverse ile gündemde yer alıyor

Facebook / Meta, geçtiğimiz aylar içerisinde metaverse ile ilgili olarak büyük bir gösterim yapıldı. Öyle ki direk olarak “gerçeklikten kaçış” olarak nitelendirilen metaverse, Meta’nın inşa etmek istediği bir sanal dünya olarak kullanıcıların karşısına çıkıyor. Bilim kurgu filmlerinden görmeye alışık olunduğu üzere sanal dünya konseptini “Horizon (İş, oyun ve eğlence için farklı sürümleri var)” adı verilen metaverse dünyasına özel sosyal ağ ile bir arada kullanılan Meta, dijital avatarlar ile etkileşim içerisinde olabilecek sanal gerçeklik merkezli olan uçuk bir gelecek hayali kuruyor. Metaverse’yi yalnızca eğlence değil çalışma hayatı (Sanal karakterler ile istenilen her yerde toplantı vb.) için de planlayan Meta, aynı zaman içerisinde süreci yalnızca sanal ile kısıtlamak da istenmiyor. Firma, fiziksel dünya ile sanalı birleştirmek yani temel olarak artırılmış gerçeklik temelinde bir metaverse kurmak üzerinde çalışmalar yapılıyor. 

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir