2021 yılı kripto paralar için son derece hareketli geçen bir yıl olurken dolandırıcılık ile ilgili olaylar da arttı. Konuyla ilgili olarak yayınlanan yeni bir raporda kripto para dünyasında yaşanan dolandırıcılığın 2021 yılında 14 milyar dolara kadar çıkarak rekor seviyeye çıktı. 

Motorola Edge 30 Pro yolda

Geride bıraktığımız 2021 yılı, kripto paralar için son derece hareketli bir yıl oldu. Dijital ortamların ve dijital varlıkların daha da ön plana çıktığı bu yıl, kripto paraların daha da popüler olmasını sağlarken aynı zamanda hızla büyümesin, dünyada pek çok insanın birden kripto paralara yatırım yapmasına sebep olmuştu. Her geçen gün artan bu popülarite, sokakta dolanan insanların da kolaylıkla kripto paralar ile ilgili konuşmasına sebep olmuştu. Fakat dünyanın pek çok yerinde olduğu gibi ülkemizde de çıkarılması planlanan yeni kripto para yasaları ile kripto paraların bazı olumsuz yönlerine karşı önlem alınmasını sağlıyor. Yasa dışı işlemler yöntemiyle gerçekleşen kripto para dolandırıcılığı da olumsuz özelliklerin belki de en büyüğüdür. Yapılan yeni bir araştırma kapsamında bu tarz dolandırıcılıkların 2021 yılında önemli düzeyde yükseldiği belirtildi. 

18 1

Yasa dışı işlemlerin sayısı astronomik düzeyde arttı

Blok zinciri firması olarak adından söz ettiren Chainalysis tarafından yayımlanan yeni bir rapor, işlem hacmi bir yıla göre %567 oranında artarak 15.8 trilyon dolara kadar çıkarak kripto para dünyasında yaşanan yasa dışı işlemlerin 2021 yılı içerisinde kripto para alanında %80 oranında arttığı ve 14 milyar dolara çıkarak rekor kırdığı belirtildi. Buna ek olarak aynı zamanda 2020’de 3,2 milyar dolar değerinde kripto para birinin ele geçirildiği, 2021 yılında ise bu sayının %516 değerinde artış gösterdiği belirtildi.

Aynı zamanda, kripto para işlem hacminde yaşanan büyük sebebiyle yasa dışı işlemlerin toplam işlem hacmindeki payının 2020’de %0,60 olduğu, 2021’de ise 0,15’e kadar düştüğü ile ilgili elde edilen haberler vardır. Geleceğin para birimi olarak adlandırılan kripto paraların popülerliği artmaya devam ettikçe yasa dışı işlemlerin de artış göstereceği düşünülüyor. Pek çok ülkede bu şekilde tehlikeler sebebiyle vatandaşlarını uyarıyor ve yeni yıl içerisinde düzenlemeler yapmayı planlıyor. 

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir