Zoom uçtan uca şifreleme yöntemini kullanmaya karar verdi - Haberler - indir.com

Zoom uçtan uca şifreleme yöntemini kullanmaya karar verdi

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 1 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-06-18 18:01:02
Editör : Onur Köse
Kategori : Donanım

Popüler konferans ve görüşme uygulaması olan Zoom, ücretli hesaplara zaten bir uçtan uca şifreleme özelliği sunuyor. Ancak gelen tepkiler üzerine Temmuz ayı ile beraber tüm kullanıcılar için uçtan uca şifreleme özelliğini sunacağını duyurdu. Şirket, ücretsiz kullanıcılara bu özelliği vermiyordu. Bu durum ise bir süredir eleştirilere sebep olmuştu. Özellikle 2020 yılı ile beraber büyük bir çıkış yakalayan Zoom, geniş bir kitleye erişmesi ile beraber güvenlik açıkları ve kullanıcıları verilerinin sızdırılması ile gündeme sıkça geldi. Şirket, bu kapsamda bazı önlemler alsa da özellikler ücretsiz sürümde kullanıcılara uçtan uca şifreleme özelliğinin verilmemesi başlıca tartışma sebeplerinden birisi olarak gösteriliyordu. Ancak Zoom tarafından dün yapılan açıklamada bundan böyle uygulamayı ücretsiz kullanan kullanıcılar için de uçtan uca şifreleme sistemi bulunacağı belirtildi.

Zoom, ücretsiz sürüm için uçtan uca şifreleme getiriyor

Zoom uçtan uca şifreleme yerine FBI ile ortak çalışacakZoom uçtan uca şifreleme yerine FBI ile ortak çalışacak

Şirketin CEO’su olan Eric Yuan, Zoom’u kötü amaçlı kullananlara karşı FBI ve diğer yerel kanun uygulayıcıları ile çalışmak için uçtan uca şifreleme özelliğinin ücretsiz aramalardan hariç tuttuklarını belirtmişti. Bu açıklama sonrasında birçok şirket ve kullanıcı, şirketin bu politikasını yoğun bir şekilde eleştirmişti. Dijital hak savunma grubundan müdür yardımcısı Evan Greer, temel güvenliğin sadece varlıklı bireyler ve büyük şirketlere özel olmaması gerektiğini söyleyerek bir tepkide bulunmuştu.

Yaşanan bu tepkiler sonrasında Zoom’un CEO’su Yuan’dan geri adım geldi ve sivil özgürlük örgütler, çocuk güvenliği savunucuları, şifreleme uzmanları, hükümet temsilcileri başta olmak üzere kullanıcılarla yapılan görüşmelerden sonra bu ayrımcılığın kaldırılmasına karar verildi. Zoom, Temmuz ayından itibaren hem ücretli hem de ücretsiz kullanıcılar için uçtan uca şifreleme özelliğini devreye sokacak. Aralık 2019’da günlük 10 milyon kullanıcıya kadar hizmet veren Zoom, koronavirüs pandemisi ile beraber günlük 300 milyon kullanıcıya erişmiş durumda.


Say Namaste Zoom'u tahtından edebilirSay Namaste Zoom'u tahtından edebilir
Google Duo'ya Zoom benzeri bir özellik geldiGoogle Duo'ya Zoom benzeri bir özellik geldi

PAYLAŞ