YouTuber'lara vergi zorunluluğu geliyor - Haberler - indir.com

YouTuber'lara vergi zorunluluğu geliyor

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 44 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-12-11 14:59:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Sosyal Medya

Son dönemlerde popüler yayın platformu haline gelen YouTube’da yayın yapan kullanıcılar için Gelir Vergisi Kanunu’ndaki düzenleme ile birlikte yıllık vergi zorunluluğu getiriliyor! Geliri 500 Bin TL üzerinde olan içerik üreticileri artık defter tutma, fatura kesme ve yıllık beyanname vermek zorunda olacak! 

Çağımızın getirdiği yeni mesleklerden biri de video içerik üreticiliği ve yayıncılık. Birçok platformda kullanıcılara bu alanda destek sağlayarak ev sahipliği yapıyor. Bu platformlardan biri olan YouTube için yeni bir düzenleme getirildi. Gelir Vergisi Kanunu’nda yapılan yeni düzenlemeye göre Gelir Vergisi Kanunu’nun 37. Maddesi gereğince  artık senaryo ve kitap yazanlar, YouTube üzerinde yayın açarak gelir elde eden kullanıcılar gelirleri 500 Bin TL’yi geçiyorsa ticari kazanç gereğince vergi vermekle yükümlü olacaklar. Kısaca artık YouTuber’lar musahabe defteri tutmak, fatura kesmek, yıllık beyanname vermek ve her ay KDV muhtasar beyannamesi vermek durumunda kalacaklar. 

YouTuber olmak için nereden başlanmalı ve nası YouTuber olunur?YouTuber olmak için nereden başlanmalı ve nası YouTuber olunur?

Konu hakkında Serbest Muhasebesi ve Mali Müşavir Erhan Çağşırlı, YouTube’da içerik üretenlerin önceden de vergi mükellefi olduklarına dair kanunun bulunduğunu belirterek öncesinde Gelir Vergisi Kanunu’nun 18. Maddesi'ne göre telif kazançlarını nedeniyle istisnalardan yararlandıklarının altını çizdi. 

Dünyada en çok abonesi olan 26 YouTuber’ı

Bu maddenin yanlış yorumlandığını açıklayan Erhan Çağşırlı, yeni değişiklikteki 37. Madde'nin daha açıklayıcı olduğunu belirtti. Telif kazançları 500 Bin TL’yi geçenlerin artık normal vergi mükellefi olacağına değinen Çağşırlı, bu kazancı sağlayanların tüccarlar gibi gelir defteri tutacağını, fiş ve fatura düzenleyeceğini belirtti. Bunun sadece YouTuber’ları değil tüm telif kazancı sağlayanları kapsadığını da açıklayan Çağşrılı “Yönetmen, sinemacı, senaryo yazarı, şair, yazar gibi telifle çalışanlar buna dahil. Önceden bunlar kapsam dışındaydı. Telifli kazançlara sınır getirildi. 500 bin TL'den fazla kazananlar mükellef oldu. Önceden 1 milyon TL de kazansanız telif sayılıyordu" açıklamasını yaptı. 

Fenomenler artık şirket kurmak zorunda! 

Sosyal medya fenomenlerinin aslında uzun bir süredir vergiye tabi olduklarını anlatan Çağşrılı, Maliye’nin bu konudaki görüşlerinin ilk YouTuber’lar olduğundan beri var olduğunu açıklayarak bu durumun kanunen de desteklendiğini ancak inceleme ve denetimin az olduğunu dile getirdi. Maliye’nin incelemeleri arttığının altını çizen Çağşrılı geriye dönük vergilerin alınacağını 2016 senesinden beri olan kazançların denetime tabi tutulacağını açıkladı. 

Türkiye’de tahmini olarak vergiye tabi tutulacak 1000 YouTuber olduğunu düşündüklerini belirten Çağşrılı, YouTube üzerinden 10 TL’den 1 Milyon TL’ye kadar kazanç elde edenlerin olduğunu ancak ortalama kazandın 100 Bin TL olduğunu açıkladı. 

Viral reklamlar açığa çıkıyor! 

“Uluslararası Sosyal Medya Derneği Başkanı Said Ercan”, Türkiye'de bulunan pek çok YouTuber’ın bundan önce  “freelance” çalışma yolunu seçtiğini açıklayarak bunun sona erdiğini ve bu yasadan sonra tüm YouTuber’ların şirket kurmak ve mali müşavire bağlı çalışmak zorunda olduğunu belirtti. 

Youtuber’a paylaştığı video ceza getirdi!

Daha öncesinde pek çok YouTuber’ın viral reklam kullandığını ve bu nedenle paylaşılan şeylerin reklam olup olmadığını anlamanın zor olduğuna değinen Ercan, yeni dönemde bu reklamların ortaya çıkarılacağını da belirtti. Sait Ercan konuyla ilgili “Viral reklamlar, reklam olduğunu hissettirmeden doğal olarak yapılan reklam türü. Kayıtdışı da böylece önlenmiş olacak. YouTube'da 100 bin abone ve aylık milyonlarca izlenme varsa kazanç 40-50 bin TL'yi buluyor. Türkiye’de iyi bir YouTuber’ın aylık kazancı 100-500 bin TL arasında. 500 bin TL'lik kazancı geçen 10'dan fazla kişi vardır. Bin abone ve 4 bin izlemeyi geçince YouTube size ödeme çeki gönderiyor. Bunlar da artık yeni dönemde Maliye'nin takibinde olacak. Yeni kanunla herkesin kazancı kayıt altına alınıp vergilendirilecek." Açıklamasını yaptı.


İlgili uygulamalar
YouTuber PewDiePie'ın yeni mobil oyunu PixelingsYouTuber PewDiePie'ın yeni mobil oyunu Pixelings
YouTuberlar 1 milyon izlenme başına kaç para kazanıyor?YouTuberlar 1 milyon izlenme başına kaç para kazanıyor?

PAYLAŞ