YouTube algoritması hakkında merak edilenleri açıkladı - Haberler - indir.com

YouTube algoritması hakkında merak edilenleri açıkladı

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 46 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-07-06 18:31:02
Editör : Onur Köse
Kategori : Teknoloji

Şuan için dünyanın en popüler çevrimiçi video izleme platformu olan YouTube, içerik üreticilerinin kafalarını karıştıran algoritmalarına yönelik önemli soruları yanıtladı. Şirket AVD ve CTR’ın nasıl çalıştığını ve ne anlama geldiklerini detaylı bir şekilde açıkladı. YouTube ürün yöneticileri Patricia ve Rachel, Creator Insider kanalında link tıklama oranı ve ortalama seyirci süresi gibi durumların etkilerine ve YouTube algoritmasının video dağıtımına ve performansına nasıl etki ettiğini açıkladı.

YouTube’un kullanıcılarına sunacağı analiz başlığı ile içerik üreticilerinin CTR ve AVD’lerini görmelerini sağlayarak içeriklerinin nasıl bir performans sergilediği görülecek. Fakat YouTube, her zaman bir gösterge olmadığını da belirtiyor. Rachel ve Patricia, videolardaki düşük CTR ve yüksek izlenme gibi çelişkileri de açıklıyor.

Televizyon üzerinden YouTube izleyen kullanıcıların sayısı belli olduTelevizyon üzerinden YouTube izleyen kullanıcıların sayısı belli oldu

YouTube’un izlenme ve tıklama oranı algoritmaları nasıl çalışıyor?

YouTube, link tıklama oranının anlaması biraz karmaşık olabilecek bir ölçü olduğunu belirtiyor. Çok fazla izlenen videoların yüksek ihtimalle çok düşük link tıklama oranına sahip olduğunu belirtiyor. Bunun sebebi olarak ise videoların çok fazla dağıtılması olduğu belirtiliyor. Bu kapsamda videolar çok paylaşılıyor, çok fazla kullanıcıya erişiyor ve bu da videonun içerik üreticisini ve onun işlerini tanımayan kullanıcıların önüne çok daha fazla çıktığı anlamına geliyor. Diğer yandan ise doğal olarak çok daha az izlenen videolar çok daha az paylaşılan videolar link tıklama oranı daha yüksek oluyor. Çok izlenen, çok paylaşılan videolarda CTR’nin düşük olması çelişkisi oldukça doğal gözüküyor.

Ancak bu durum, içerik üreticilerinin toplam performanslarını ölçmelerini veya ilgili trendleri takip etmelerini güçleştiriyor. YouTube, bu kapsamda performansla ilgili daha uygun bir resim çizilmesi için yeniler de dahil olarak tüm ölçülerin hesaba katılması gerektiğini belirtiyor. “Uzun vadede A/B ön izleme görseli testlerine sahip olmayı umut ediyoruz. Böylece sizlere daha kesin cevaplar verilebilecek” diyen YouTube, harici bağlantılardan gelen düşük ortalama izlenme süresinin algoritmalardaki dağıtma ve erişime etki olabilecek endişeler için de cevap verdi. Bu kapsamda “Aslında keşfet kısmında bir videonun gösterildiği bağlamda nasıl bir performans sergilediğine bakıyoruz. Yani bir video ana sayfada gösterildiğinde nasıl bir performans sergiliyor? ‘Ana sayfa’ ve ‘sıradaki’ videolarının kendilerine ait sıralama modelleri bulunuyor.” Dedi.

Kullanıcıya önerilen videolarda farklı yollar kullanılıyor. Ana sayfadaki gelen öneriler kullanıcının genel olarak izleme geçmişine göre şekillendiriliyor ve sıradaki kısmında yer alan öneri videoları ise o an izlenen videoya göre değişiyor. YouTube, ortalama seyirci süresinin bir kullanıcının ana sayfasında ne kadar gösterileceğini etkileyen etkenlerden bir tanesi olduğunu belirtiyor. Şirket, yeni analiz ekranının ana sayfa ve sıradaki videolar için AVD ve CTR filtrelemeleri yapabileceğini ve bu iki ölçüde ise harici kaynakların etkisinin anlaşılmasının kolaylaşacağını söylüyor. YouTube, algoritmanın farklı uzunluklardaki vdieolar ortalama izleme süresine göre adil olmayan bir şekilde karşılaştırdığına yönelik sorulara ise şu cevabı veriyor: “Aslında göreceli ve kesin izleme sürelerine bakıyoruz. Bunlar videoların nasıl önerileceğine dair anlamlı göstergeler. Kısa videolarda yüksek miktarda ortalama izlenme oranı (average percentage watched) yakalanması kolay olacağı için ortalama izlenme oranından ortalama izleme süresini çıkarsak da halen bazı çapraz referanslamalara ihtiyacınız var.”


YouTube Go Play Store'da 500 milyon kişi tarafından indirildiYouTube Go Play Store'da 500 milyon kişi tarafından indirildi
YouTube ırkçı içeriklerin önüne geçmek için kolları sıvadıYouTube ırkçı içeriklerin önüne geçmek için kolları sıvadı

PAYLAŞ