Yeni TC kimlik kartları ile ödeme yapılabilecek! - Haberler - indir.com

Yeni TC kimlik kartları ile ödeme yapılabilecek!

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 38 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-10-24 10:04:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Teknoloji

TC kimlik kartlarında çipli sisteme geçilmesi güvenlik önlemleri açısından büyük bir adım olmuştu. Bugüne dek yaklaşık 45 milyon kişinin geçiş yapmış olduğu çipli kimlik kartlarına 2023 senesine kadar tüm Türkiye vatandaşlarının geçiş yapması bekleniyor.  

Yeni kimlik kartlarının kullanıcılara sağladığı pek çok özellik var. Örneğin artık bu sayede 2023 senesinden sonra kişilerin kimlik doğrulamaları çipler sayesinde yapılacak ve bu durumda kimlik sahteciliği ya da dolandırıcılığının önüne geçilmesinde etkili olacak. Farklı dijital entegrasyonlarla yeni özelliklere de sahip olması beklenen çipli kimlik kartlarında ek bir güvenlik sistemi de bazı kurumlarda işlemlerinizi gerçekleştirirken parmak izi doğrulması ile işlemlerinizi güvende tutabilmeniz. 

SGK Biyometrik Kimlik Doğrulama Projesi Tekrar Başlıyor!SGK Biyometrik Kimlik Doğrulama Projesi Tekrar Başlıyor!

Kimlik kartları ödeme kartları haline geliyor 

Pasaportlar Kalkıyor, Dijital Kimlikler Geliyor!

Söz konusu özelliğin geliştirilmesi ve yürütülmesi ise TÜBİTAK UEKAE’ye ait. Bu teknoloji sayesinde yeni kimlik kartına sahip olan tüm vatandaşlar Türkiye sunucularında kriptolu bir halde tutuluyor ve kişiler aracı kurumlarda işlem yaptığında bu işlemler pos cihazlarında veri tutulmadan gerçekleştiriliyor. 

Yeni kimlik kartlarının dijital entegrasyonla yeni özelliğe sahip olacağı bilinse de bu özelliklerin neler olduğu konusunda kesin bir şey söylemek oldukça zordu. Entegrasyonu tamamlanan kimlik kartlarının sahip olduğu ilk özellik ise bugün belli oldu. BiOnay şirketinin kurucusu olan Ümit Yaşar Usta bir açıklama yaparak yeni kimlik kartlarıyla artık alışveriş ödemelerinin gerçekleştirilebileceğini açıkladı. 

Ödeme sisteminin nasıl çalıştığına detaylı bir şekilde değinen Ümit Yaşar Usta, karttan veri okuma ve kimlik doğrulama işlemlerinin POS cihazı benzeri bir cihaz yardımıyla temaslı bir şekilde gerçekleştirildiğini açıkladı. İşlemin güvenliği olduğuna da değinen Usta, kullanıcıların bu işlem sonunda PIN numarası girerek ya da parmak izlerini okutarak kimliklerini doğrulayacaklarını dile getirdi. Yetkili kurumlarda çalışacak olan bu sistemse doğum yeri ve tarihi gibi kişisel bilgiler yetkililerin sadece görevli oldukları alanlar doğrultusunda görüntüleyebilecekleri detaylar. 

Yetki kontrolü Nüfus Genel Müdürlüğü (NVİ) tarafından verilmekle birlikte yetkili kurumlar kimlik doğrulaması için kartla erişim sağlayabildikleri kişilerin kripto anahtarlarına erişerek kontrol sağlayabiliyor. NVİ bir kuruma kişinin verilerini okuma yetkisi vermeden önce de kullanıcılardan PIN numarası yoluyla bir onay istiyor. Bağımsız güvenlik laboratuvarında test edilerek sertifikalanan bu özelliğin son derece güvenilir olduğu söyleniyor. İlerleyen zamanlarda kullanıma açılacak bu özellikten yararlanmak için çipli kart sistemine geçiş yapmış olmanız gerektiğinin de yeniden altını çizelim. 


Ehliyet, Kimlik ve Pasaport Randevusunda Sıra Beklemek Tarihe KarışıyorEhliyet, Kimlik ve Pasaport Randevusunda Sıra Beklemek Tarihe Karışıyor
Kimlik Kartları İle Alışveriş Dönemi BaşlıyorKimlik Kartları İle Alışveriş Dönemi Başlıyor

PAYLAŞ