Yazılımcılar için vergi incelemeleri başlatıldı - Haberler - indir.com

Yazılımcılar için vergi incelemeleri başlatıldı

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 39 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-02-18 15:31:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Teknoloji

YouTube platformuna yüklenen içerikler üzerinden reklam alanlara yönelik başlatılan vergi incelemesi, artık herhangi bir şirkete bağlı kalmadan oyun üreten bireysel yazılımcıları da etkisi altına alacak.  

“Vergi incelemesi Peak Games gibi firmaların önünü kapatacak”

Maliye Bakanlığı, Google Ireland’dan, Google Adsense kapsamında Türkiye'deki yerleşik kişilere karşı yapılan ödemeler ile ilgili olarak bilgi istemiş, bu kapsamda gelir elde edenlere yönelik ise Türkiye genelinde vergi incelemesi başlatıldı. Kısa bir süre önce YouTuberkarın etki altında kaldığı bu inceleme süreci, şimdi de bireysel yazılımları içine alacak. Gelir İdaresi E. Strateji Geliştirme Daire Başkanı, Yeni Ekonomi Danışmanlık AŞ. Kurucu Ortağı Nazmi Karyağdı da yapmış olduğu değerlendirmede bu incelemelerin Türkiye'nin bu alanda en büyük başarısı olarak değerlendirilen Peak Games'e yenilerinin eklenmesini önlediğini kaydetti. 

YouTube artık PWA uygulaması olarak yüklenebiliyorYouTube artık PWA uygulaması olarak yüklenebiliyor

Elde edilen gelirlerin reklam gelirleri olarak değerlendirildiğini dile getiren Karyağdı, “Ticari kazancın olabilmesi için organizasyona parasal bir sermayenin hasredilmiş olması gerekir. Bireysel ve bağımsız yazılım geliştirme faaliyeti ise bir bilgisayar üzerinde geliştirilen, sermayeden ziyade kişisel ve bilimsel bilgiye ve gayrete dayalı bir iştir” ifadelerin kullandı.

Serbest meslek kazancının, Gelir Vergisi Kanunu’nun 65’inci maddesinde tanımlandığını belirten Karyağdı, 18'inci maddede ise bilgisayar programcıları ve kanuni mirasçılarının elde etmiş oldukları gelirin gelir vergisinden ayrı tutulduğu dile getirildi. Süre 

Sürekli veya arızi olarak yapılan yazılım faaliyetinin bu istisnadan yararlanması gerektiğini kaydeden Karyağdı, 2020 için 600 bin lira, 2021 için ise 650 bin lirayı aşan gelirlere ilişkin beyanname verilmesi gerektiğini söyledi. Öte yandan milyonlarca satırlık yazılımın ara yüzünde bir alanın Google’a kiralandığını ifade eden Karyağdı, “Buradaki faaliyet ticari bir faaliyet değil ve serbest meslek faaliyetidir. Dolayısıyla da elde edilen kazanç serbest meslek kazancıdır” ifadelerini kullandı.

173 bin liralık fatura var

Hakkında vergi inceleme raporu düzenlenen yazılımların birçoğunun vergi mahkemelerine başvuruda bulunarak tarhiyatların iptalini istediğini dile getiren Karyağdı, bir kısım incelemenin ise devam ettiğinin bilgisini verdi. Karyağdı, bu bağlamda 2015 ve 2017’de toplam 168 bin lira gelir elden bir yazılımcıya inceleme sonucunda 173 bin liralık bir fatura çıkarıldığını aktardı.

Sistemin işleyiş şekli nasıldır?

İnternette veya akıllı cep telefonlarda oynanabilen web tabanlı olan oyunlar, kullanıcılar için ücretsiz olarak kullanıma sunuluyor. Yazılımcı oyunun bu arayüzüne yani giriş sayfasında Google reklam alanı ekliyor. Bu anlamda ise arayüzün bir kısmı Google'a kiralanıyor. Söz konusu oyunla ilgili olan reklamların izlenmesini de artırıyor. Aynı zamanda reklamlardaki görselin tıklanmasıyla beraber oyuna geliştirilen bu kişi daha fazla gelir elde ediyor. 

 




YouTube Music için yeni bir tasarım yoldaYouTube Music için yeni bir tasarım yolda
YouTube'dan video paylaşımını kolaylaştıracak klip özelliğiYouTube'dan video paylaşımını kolaylaştıracak klip özelliği
iOS cihazlar için YouTube güncellendiiOS cihazlar için YouTube güncellendi

PAYLAŞ