Yapay Zeka Çocuklarda Depresyonu Tespit Edebiliyor - Haberler - indir.com

Yapay Zeka Çocuklarda Depresyonu Tespit Edebiliyor

Tahmini Okuma Süresi : 4 ' 7 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-05-08 12:02:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Akıllı Telefonlar

Biliyorsanız ki özellikle 10 yaş altındaki çocuklar duygu durumlarını ve yaşadıkları ruh halini rahatlıkla dile getiremeyebiliyorlar. Uzmanlar gençlik döneminde meydana gelen sorunların bir çoğunun sebebinin çocukken fark edilmeyen psikolojik sorunlar olduğunu savunuyor. Bu durum artık yapay zeka teknoloji ile çözülecek!

Yaş sınırı 5'e kadar inen bu sorunun ise çocukluktan erginliğe geçen  bir sorun olduğu savunuluyor. İki psikolojik problemde zamanında tespit edilip tedavi edilmediğinde, çocuğun gençlik döneminde uyuşturucu kullanmasına ya da intihara sürüklenmesine neden olabiliyor. Özellikle sekiz yaşına kadar olan süreçte çocuğun tedavi edilmesi ise, ileride atlatılması zor olan bu sorunların tedavisini daha mümkün kılıyor. Gelişim döneminde beyin hala kendini yenilemeye devam ettiği için, doğru yönlendirmelerle bu hastalıkları geri de bırakabiliyor. 

Yapay Zeka ve Görüntü İşleme Günleri Düzenlendi!Yapay Zeka ve Görüntü İşleme Günleri Düzenlendi!

Yeni geliştirilen yapay zeka hastalık teşhisi koyuyor!

 Uzmanlar Biyomedikal ve Sağlık Bilişimi dergisinde yayınlanan bir makale de her 5 çocuktan birinin "İçselleştirici Bozukluklar" olarak tanımlanan bu sorunları yaşadıklarına dikkat çekiyor. Ancak çocukların kendini yeteri kadar ifade edemedikleri için anlaşılması zor olan ya da büyüme döneminde oluşan hafif sorunlarla karıştırılması mümkün olan bu rahatsızlıklar kolayca gözden de kaçabiliyor.

Anksiyete ve Depresyon Yapay Zeka İle Tespit Edilecek

Vermont Üniversitesi Çocuk, Gençlik ve Aile Merkezi ise bu soruna yapay zeka teknolojisini kullanarak bir çözüm getirdi. Araştırmacılar tarafından geliştirilen algoritma sayesinde bu sorunlar yüzde seksen oranında tespit edilebiliyor.

Bu sorunların teşhisi için normal şartlarda çocuk ve psikolog arasında belirli zaman aralıklarında 90 dakikaya kadar çıkan sohbetler gerçekleştirilmesi gerekli. Bu süreci kısaltmak ve olası teşhis koyamama durumunu ortadan kaldırmak için bilim insanları “Trier-Sosyal Stres Görevi” adı verilen bir test geliştirdiler. 

Test çocukta stres oluşturmaya yönelik bir çalışma sistemine sahip. Bu sayede duygu geçişleri yapay zeka tarafından tespit edilebiliyor. Çocuklar için geliştirilen bu versiyonda, üç ile sekiz yaş arası çocuklardan üç dakikalık bir hikaye anlatması isteniyor. Hikayede çocuğun yarattığı dünyanın ne kadar ilginç olduğuna ve başarı kriterlerine bakılıyor. Çocuğun karşısında doktor nötr ya da olumsuz tavırlar sergileyerek son doksan ve otuz saniyede çocuğu bir zille uyarıyor. Bu çocuktaki stres seviyesini arttırıyor. Arından ebeveynlerden çocuklarının sağlıklarına yönelik bir anketi yanıtlaması isteniyor.

Yapay Zeka Sofia, Küçük Çocukların Kodlama Öğrenmesine Yardımcı Olacak

Yapay Zeka Sorunu Nasıl Tespit Ediyor

Yapılan araştırmalara göre yapay zeka çocuklarda depresyon ve anksiyeteyi bu üç dakikalık hikayeler sayesinde yüzde seksen başarı oranında tespit edebiliyor. Yapay zeka bunun için ses tonuna odaklanıyor. Hikaye anlatırken, çocuğun sesindeki, alçak, titrek ve değişken ses tonuna ve zille birlikte seste yükselme olup olmadığına odaklanıyor. Teşhis için en önemli olan zaman aralığının doksan ile otuz saniye arasında olan ilk zil sesine gelen tepkiden sonraki sürecin önemli olduğu tespit edilmiş.  Ses kaydı yapay zekaya yüklendikten sonra, yapay zeka tarafından incelenip şüpheli olan tonlamalar tespit edilerek teşhis konulması kolaylaşıyor.

Bilim insanları, klinikte başarı seviyesi yüksek olan bu teknolojinin ise akıllı telefonlara eklenmesi hakkında araştırmalara başladı. Akıllı telefonla ses kaydedilip daha kısa sürede teşhis için kullanabileceğini savunan araştırmacılar, bu teknolojiyi daha önce geliştirilmiş olan hareket analizi ile birleştirerek daha iyi sonuçlar alabileceklerinin ve gözden kaçan hastalıklar nedeniyle gençlerin uyuşturucu ya da intihara sürüklenmesinin önüne geçebileceklerini savunuyor.

Klinikte kullanımı oldukça kolay olan bu gelişmeyi daha ileri seviyeye taşımak isteyen araştırmacılar, akıllı telefon yardımıyla sesin kaydedilip kısa sürede teşhis için kullanılabileceğini, daha önceden geliştirilen hareket analiziyle birleştirilerek kısa sürede yüksek doğrulukta teşhisler yapılabileceğini belirtiyorlar. Bu sayede, gözden kaçan hastalıklar nedeniyle gençlerde uyuşturucu kullanımı ya da intihara sürüklenmesinin önüne geçilmesi hedefleniyor.


Yapay Zeka Sofia, Küçük Çocukların Kodlama Öğrenmesine Yardımcı OlacakYapay Zeka Sofia, Küçük Çocukların Kodlama Öğrenmesine Yardımcı Olacak
Sahte Tarihi Eserleri Gerçeklerinden Ayırt Edebilen Yapay Zeka GeliştirildiSahte Tarihi Eserleri Gerçeklerinden Ayırt Edebilen Yapay Zeka Geliştirildi

PAYLAŞ