WhatsApp Taliban'a yardım kanallarını engelliyor - Haberler - indir.com

WhatsApp Taliban'a yardım kanallarını engelliyor

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 9 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-08-23 17:00:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Uygulama

Dünyanın popüler platformlarından Facebook, Afganistan'daki durumu aktif bir şekilde takip ettiğinin bilgisini verdi. WhatsApp, Taliban'ın yardım hattı kanallarını ve diğer birkaç grubunu, halihazırda bulunan hizmetini kullanmaması adına engelledi. 

Sohbet uygulaması WhatsAppp, siyasi baskının ardından Taliban yardım hattı kanallarına engel getiriyor. Son birkaç gün içerisinde, Taliban Kabil'in kontrolünü ele aldı ve Afganistan hükümetini devirdi. Bu özellik ilk olarak Cumhurbaşkanı'nın ülkeyi terk etmesiyle ülke adeta tam bir kaos içerisine girdi. Durum böyle olunca da pek çok Grup, WhatsApp üzerinden yardım hattı kuruldu. Geçmişte de buna benzer yardım hatları ile iletişim kurulmuştu. 

iPhone'dan Android'e WhatsApp sohbetleri kolaylıkla taşınabiliriPhone'dan Android'e WhatsApp sohbetleri kolaylıkla taşınabilir

Yaşanan bu olayın diğer kısmında ise aynı sistemi Taliban kullandı ve halen de kullanmaya devam ediyor. Halihazırda bulunan grupların neler yaptığı buradan da takip edilebiliyor. Fakat şimdi, WhatsApp uygulamasının sahibi olan Facebook, FT'ye "resmi Taliban kanallarını" engellediğini ve yeni çıkanları belirlemek için aktif olarak grup adları ve açıklamaları aradığını dile getirdi. Fakat uçtan uca şifreleme sistemi sebebiyle hangi grubun neye hizmet ettiğini belirlemek hiç düşüldüğü gibi kolay değildir. Bu sebeple de Facebook yerel kanalların ve ilgili dili konuşanların da desteğini alıp bu hatları belirlemek adına çalışmalar yürütüyor. 

Sosyal Ağ, Taliban ilerleyişi hızlı bir şekilde devam ederken onu engellememesi sebebiyle de ciddi bir siyasi ve baskı altındadır. Facebook şu an için Taliban hükümetini tanıyor gibi gözüküyor olsa da, esasında engeller de çıkmıyor değil. Öyle ki Facebook AFP'ye, şirketin "belirli bir ülkede tanınan hükümet hakkında kararlar almadığını, bunun yerine uluslararası toplumun otoritesine saygı duyduğunu" söylüyor. Fakat şirket, bu açıklama ile yalnızca ABD yaptırım yasalarına karşı çıkmadığını ve siyasi baskıya dayalı herhangi bir karar almadığını belirtmeye çalışıyor. İşin en tuhaf yanı ise, dün gece gerçekleşen basın toplantısı kapsamında bir Taliban sözcüsü Facebook ile ilgili şikayette bulundu ve şirketin grubun konuşma özgürlüğüne kısıtlama getirdiğini dile getirdi. Taliban'ın yönetimi ele geçirmesi, 20 yıl boyunca çeşitli terörist grupları ile savaşmak için orada olduğunu dile getiren ABD askerlerinin ülkeyi tamamen terk etmelerinden 1 hafta öncesine denk geliyor. 

 




Facebook, WhatsApp verilerini almak istiyorFacebook, WhatsApp verilerini almak istiyor
WhatsApp kaybolan video ve fotoğrafları kullanıma sunduWhatsApp kaybolan video ve fotoğrafları kullanıma sundu
Facebook Şimdi de WhatsApp Mesajlarını Takip EdecekFacebook Şimdi de WhatsApp Mesajlarını Takip Edecek

PAYLAŞ