Ulaştırma Bakanlığından Uyarı! O temsilcilik açılacak - Haberler - indir.com

Ulaştırma Bakanlığından Uyarı! O temsilcilik açılacak

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 0 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-10-15 16:00:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Teknoloji

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, sosyal medya ile ilgili olan yasa hakkında konuştu. Söz konusu bu kanunla ilgili geri adım atmayacağını ve yasanın gerekliliklerinin uygulanacağını söyleyen Karaismailoğlu, farklı beklentilere girilmesinin boşa olduğunu dile getirdi. Ülkemizde 1 Ekim itibariyle yeni bir dönem başladı. Meclisten geçerek yasalaşan Sosyal Medya Kanunu ile ülkemizde hizmet veren internet devleri hem hesap verme hem de vergi ödeme yükümlülüğü altına girdi. Vatandaşları uzunca bir süre tartıştıkları bu kanunla ilgili açıklamalarda bulunan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, geri adım atmayıp, bu yasanın gerekliliklerini sonuna kadar yerine getireceklerini söyledi.

Karaismailoğlu, bazı platformların temsilcilik açmamak için kararlı olduklarını ancak bir kararlılığın boşa olacağınız ifade etti. Bu anlamda farklı beklentiler içerisine girmenin yanlış bir tutum olacağını aktaran bakan, Türkiye'nin bir kurallar devleti olduğunun altını çizdi. Adil Karaismailoğlu, konuyla ilgili açıklamalarında "Her aşama ne gerektiriyorsa birer birer yapacağız." ifadelerini kullandı. Sosyal medya ile ilgili olan yasa, platformlara erişim engeli getirilmesinin bile önüne geçiyor gibi gözüküyor. Tam olarak bu noktaya değinen Bakan Karaismailoğlu, işin o noktalara gitmeyeceğini umduğunu aktardı. Bakana göre yetkililer, Türkiye'de hizmet vermekte olan sosyal medya platformları ve diğer internet medyaları ile de iletişim halindedir. Bakan, görüşmelerin devam edip, herhangi bir sorun yaşanmadan yola devam edilebileceğini söylüyor.

Sosyal medya yasası neleri değiştirecek?Sosyal medya yasası neleri değiştirecek?

Sosyal medyaya ilişkin yasa neleri beraberinde getirdi

1 Ekim tarihinden bu yana hayatımıza giren yasa ile Türkiye'de 1 milyon ve üzerinde kullanıcısı olan tüm internet mecralarına Türkiye'de temsilcilik açma zorunluluğu getirildi. Bu anlamda temsilcilik açmayan platformlara önce para cezası ve reklam yasakları ardından ise bant genişliğinin kısalması ve neticesinde de erişim engeline kadar ulaşan yaptırımlar bulunuyor. 

Söz konusu bu yasa, kişilik hakları ile ilgili de bazı yaptırımları beraberinde getiriyor. Örneğin uygunsuz bir içeriğin kaldırılmasına yönelik cevap vermeleri için 48 saat zaman tanınıyor. Aynı zamanda platform yetkilileri, yaptıkları faaliyetlerle ilgili de 6 ayda bir rapor vermeleri gerekiyor. Bu anlamda ise cevap vermeyenlere 5 milyon TL, rapor vermeyenlere ise 10 milyon TL para cezası kesiliyor. Ayrıca platformların, mahkeme kararı ile kaldırılması istenen bir içeriğin kaldırılmaması durumunda doğacak zarardan sorumlu oluyor. 

Spotify meselesi "podcast"ler ile ilgiliymiş

Tüm bu bilgilere ek olarak, sosyal medyaya ilişkin kanunun son dönemler içerisinde en çok konuşulan meselelerinden bir tanesi de Spotify oldu. Dünyanın en popüler ve en çok kullanılan çevrimiçi müzik platformu Spotify, ilk aşamada temsilcilikle ilgili bir girişimde bulunmamış, sular ısınmıştı. Ancak platform, geçtiğimiz günlerde temsilcilik açmayı kabul etti. Tartışılan bu konuyla ilgili bir açıklamada bulunan popüler Gazeteci Cüneyt Özdemir, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin ile iletişime geçtiğini, edindiği bilgilerde de Spotify'la ilgili meselenin müziklerle ilgili değil, podcast yayınları ile ilgili olduğunu açıkladı. Konu hakkında elde edilen bilgiler şu an için bu kadardır. 


Sosyal medya uzmanlığı için gerekenlerSosyal medya uzmanlığı için gerekenler
Sosyal medya yasası, resmi olarak yürürlüğe girdiSosyal medya yasası, resmi olarak yürürlüğe girdi
Sosyal Medya Yasası'na karşı çıkan platformları bekleyen yaptırımlar?Sosyal Medya Yasası'na karşı çıkan platformları bekleyen yaptırımlar?

PAYLAŞ