Türkiye'nin yapay zeka ekosistem haritası yayımlandı - Haberler - indir.com

Türkiye'nin yapay zeka ekosistem haritası yayımlandı

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 48 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-11-13 10:00:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Donanım

Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi, Türkiye'nin Kasım ayı yapay zeka ekosistem raporunu yayımladı.

Teknolojinin hızla gelişmesiyle günümüzde hayatımızın büyük bir parçası haline gelen yapay zeka teknolojisi ülkemizde de oldukça önemseniyor. Ülkemizde yapay zeka sektörü üzerine kurulan "Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi" (TRAI) grubu, ülkemizde yapay zeka üzerine çalışmalar yürüten kurum ve kişilerin bir araya gelmelerini sağlayarak, çalışmalarını eş zamanlı yürütebilmelerini ve bu teknolojinin sürdürülebilirliği sağlamaya çalışıyor. Türkiye’deki yapay zeka gelişimini objektif bir şekilde yansıtmak isteyen TRAI bu alanla ilgibi bir harita yayımladı.

Amazon Prime Video’nun Türk dizisini yapay zeka yönetecekAmazon Prime Video’nun Türk dizisini yapay zeka yönetecek

Yapay zeka ekosistem haritası, sadece TRAI bünyesinde bulunan kurum veya kişileri gösteriyor. Yapılan açıklamalara göre TRAI bünyesinde Kasım ayı itibarıyla, 145 girişim bulunuyor. Bu girişimler içinde veri analitiği, görüntü işleme, arama motoru, otonom araçlar, makine öğrenimi ve robotik süreç otomasyonu gibi farklı alanlar mevcut.

TRAI bünyesindeki şirketler artıyor

TRAI tarafından yapılan açıklamaya göre Türkiye’deki yapay zeka girişimlerinin en büyük bölüm görüntü işleme teknolojileri üzerine yürütülen çalışmaları. Bu alanda çalışma yapan toplamda 39 şirket bulunuyor. Türkiye'deki en yaygın ikinci yapay zeka çalışmalarında ise makine öğrenimi bulunuyor. TRAI yetkilileri, ülkemizde 28 şirketin makine öğrenimi üzerine çalıştığını söylüyor.

En yaygın 5 yapay zeka örneği

Haritanın detaylarına baktığımızda, 18 şirketin chatbot ve diyalogsal yapay zeka üzerine çalışmalar yürüttüğünü, 18 şirketin öngörü ve veri analitiği üzerine çalışmalar yürüttüğünü, 15 şirketin doğal dil işleme üzerine çalışmalar yürüttüğünü, 7 şirketin robotik süreç otomasyonu üzerine çalışmalar yürüttüğünü, 6 şirketin arama motoru ve arama asistanı üzerine çalışmalar yürüttüğünü, 6 şirketin otonom araçlar üzerine çalışmalar yürüttüğünü, 5 şirketin optimizasyon üzerine çalışmalar yürüttüğünü ve son olarak 3 şirketin, akıllı platformlar üzerine yürüttüğünü görüyoruz. Bu tablo, ülkemizdeki kurumların yapay zeka teknolojine ne kadar önem verdiğini açıkça gözler önüne seriyor.

TRAI bünyesindeki şirketlerin sayısı her geçen gün artıyor. 2017 senesinde sadece 24 girişimin bulunduğu grupta 2018 senesinde 64 şirket vardı ve günümüzde 145 kuruluş bulunuyor. İlerleyen günlerde daha da artması beklenen bu sayı ülkemizin teknolojik gelişimi açısından büyük bir öneme sahip


Microsoft yapay zeka sistemlerini güçlendiriyorMicrosoft yapay zeka sistemlerini güçlendiriyor
Yapay zeka ne değildir?Yapay zeka ne değildir?

PAYLAŞ