Turkcell ve Huawei, 5G altyapısı için testlere başladı! - Haberler - indir.com

Turkcell ve Huawei, 5G altyapısı için testlere başladı!

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 41 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-03-04 18:01:02
Editör : Onur Köse
Kategori : Teknoloji

Ülkemizde 5G çalışmalarını bir süredir devam ettiren Huawei ile Turkcell, önemli bir noktayı geride bıraktı. 5G altyapısı için önemli bir test gerçekleştiren Turkcell, İstanbul’daki iki veri merkezi arasında 800G veri iletimi gerçekleştirmeyi başardı. 5G teknolojisi artık yavaş yavaş hayatımızın parçası olmaya başladı. Birçok ülke olduğu gibi ülkemizde de bu yönlü alt yapı çalışmaları devam ederken, bazı ülkeler 5G’yi kullanmaya başladılar. Türkiye’de dahil olmak üzere birçok ülke şu sıralarda 5G altyapısı için çalışmalarını sürdürüyor. Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde ise Türkiye’de 5G’nin yaygın olarak kullanılmaya başlaması bekleniyor.

Ülkemizde ise önde gelen GSM operatörlerinden olan Turkcell, bir süredir Çinli şirket Huawei ile ortak çalışmalar sürdürüyor. İki dev şirketin bu iş birliğinin ana konusu 5G teknolojisi oluyor. Şu ana kadar iki şirket canlı taşıyıcı ağlarda 800G denemelerini başarılı bir şekilde tamamladılar. Söz konusu testin başarılı şekilde tamamlanması ile beraber Turkcell’in 5G teknolojisi için diğer operatörlerden önde olduğu gözüküyor.

2019 yılında Türkiye'de 50 bin kullanıcı siber saldırıların hedefi oldu!2019 yılında Türkiye'de 50 bin kullanıcı siber saldırıların hedefi oldu!

Turkcell ve Huawei 5G çalışmalarını sürdürüyor

İstatistiklere göre Turkcell ülkemizde 35.7 milyon kullanıcıya hizmet veriyor. İnternet kullanımının her geçen gün artması ve yaygınlaşması ile beraber Turkcell’in ağ trafiği de artmaya devam ediyor. Buna göre Turkcell’in geçtiğimiz yıldaki trafik artışı yüzde 35 seviyelerinde oldu. Uzmanlara göre 5G’nin ülkemize gelmesi ile beraber Turkcell ağ trafiğinin önümüzdeki 5 yıl içerisinde 3 katına çıkması bekleniyor. Bu durum için ise çok güçlü bir altyapının olması gerekiyor. 5G’nin Türkiye’ye gelmesiyle beraber nasıl bir ağ trafiği yaşanacağı bilindiği için Turkcell Huawei ile gerekli çalışmaları sürdürüyor. Bu bağlamda önemli bir test gerçekleştiren şirket, İstanbul’da yer alan iki merkez arasında 200G ile 800G arasında değişen oranlar ile veri iletimi yapıldığı ifade ediliyor.

Turkcell’in Huawei ile yapmış olduğu iş birliği ile yapılan test, CMS teknolojisini ve FTN algoritmasını içeriyor. Yapay zeka desteğine de sahip olan bu sistemi ağ optimizasyonunu otomatik olarak gerçekleştiriyor ve bu sayede en yüksek hıza erişebiliyor. Yapılan testte ise saniyede 48 Tbit hıza ulaşıldı. Diğer yandan İstanbul ve Ankara arasında 400G ultra uzun mesafeli iletim kapasitesi de doğrulandı. Konu hakkında iki taraftan da açıklamalar yapıldı ve Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Gediz Sezgin, Turkcell’in gelecek yıllarda yeni teknolojiler ile sektörde liderlik edeceği söylenirken, 5G için ise yatırımların devam edeceği söyleniyor. Bakalım 5G ülkemizde ne derece yaygın olacak göreceğiz.


Samsung Galaxy S10 Lite'ın yeni bir versiyonu Türkiye'de satışa çıkıyor!Samsung Galaxy S10 Lite'ın yeni bir versiyonu Türkiye'de satışa çıkıyor!
PS Plus Türkiye fiyatlarına beklenmeyen zam!PS Plus Türkiye fiyatlarına beklenmeyen zam!

PAYLAŞ