Türk bir yazılımcı Apple'ın güvenlik açığını ortaya çıkardı - Haberler - indir.com

Türk bir yazılımcı Apple'ın güvenlik açığını ortaya çıkardı

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 16 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-05-22 13:31:02
Editör : Onur Köse
Kategori : Sosyal Medya

Kafa Topu 2 oyununun geliştiricisi ve Masomo şirketinde çalışan Türk yazılımcı Rıza Sabuncu tarafından Apple internet siteleri ile alakalı önemli bir güvenlik açığı tespit edildi. Apple’a açığı bildiren ve Apple ile açığı kapatmada çalışan Sabuncu’ya şirket tarafından 7.500 dolar ödül verildi. Teknoloji devlerinin milyarlarca satır koda sahip olan yüzlerce hizmet ve sitesi bulunuyor. Milyonlarca kullanıcının kullanmış olduğu uygulama ve ürünler ile tüm bu sistemlerin problemsiz çalışması tabii ki mümkün değil. Bu durumda ise Apple gibi büyük şirketlerin ürün hizmetleri tarafındaki güvenlik açıkları tespit edilip rapor edilirse, Apple tarafından ödüllendiriliyorlar ve milyonlarca kullanıcının problem yaşanmasının önüne geçilmiş oluyor.

Kafa Topu 2 oyun ile ön plana çıkan Masomo şirketinin geliştiricilerinden olan Rıza Sabuncu, Apple’ın yeni açığını bulan yazılımcılarından birisi oldu.

Apple Ar gözlüğün fiyatı sızdırıldıApple Ar gözlüğün fiyatı sızdırıldı

Açık sonrası Apple ile iletişime geçti

 

Yaklaşık 4 ay önce rapor ettiğim ilk güvenlik zafiyetimi, Apple 7,500 USD ile ödüllendirdi. #bugbounty pic.twitter.com/R46g1GDSqo — Rıza (@rizasabuncu) May 21, 2020

 

Rıza Sabuncu tarafından söz konusu açığın teknik detaylarının paylaşılmasının yasak olduğu belirtilirken, güvenlik açığını yaklaşık 4 ay önce tespit edip, Apple’a bildirdiğini ifade etti. Bu süre boyunca ise Apple’ın Product Security tarafı ile uzaktan çalışan Rıza, açığın kapatılması noktasında Apple yetkililerine oldukça yardımda bulundu. Belirtilene göre söz konusu güvenlik açığı Apple web sitesi ile alakalıydı. Apple yetkilileri ise gerekli çalışmaları yaptıktan sonra Rıza’dan tekrar açığı kontrol etmesini istediler.

Açığın kapatıldığını onaylayan Rıza’ya ulaşan Apple, 7500 dolar ödül verdiğini açıkladı. Bu ödülün ise son dönemde Apple’ın kişisel olarak vermiş olduğu en büyük ödüllerden birisi olarak gözüküyor. Şirketlerin yazılım güvenliği tarafında önemli kişileri çalıştırıyor olsa da, bazı zamanlar farkına varılmayan bu söz konusu ciddi açıklar, büyük problemlere sebep vermeden çeşitli yazılımcılar tarafından tespit ediliyor ve Apple’a bildirilerek giderilmesi sağlanıyor.


Apple Glass hakkında yeni iddialarApple Glass hakkında yeni iddialar
Brezilyalı bir şirket Apple'a iPhone yüzünden dava açtıBrezilyalı bir şirket Apple'a iPhone yüzünden dava açtı

PAYLAŞ