TikTok'un Mac adreslerini topladığı iddia ediliyor - Haberler - indir.com

TikTok'un Mac adreslerini topladığı iddia ediliyor

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 15 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-08-12 13:31:02
Editör : Onur Köse
Kategori : Donanım

ABD’nin bilinen gazetelerinden olan Wall Street Journal, sosyal medya platformu olan TikTok’un Android ekosistemindeki bazı cihazların benzersiz MAC adreslerini topladığı haberini paylaştı. Böyle bir durumun kesinliği henüz bilinmezken, iddialara göre TikTok, 2019 yılı sonunda MAC adreslerini toplamayı bıraktı. Son dönemin popüler sosyal medya servisi TikTok, skandallar ile gündeme gelmeye devam ediyor. Sahibi olduğu Çinli şirket ByteDance markasının ABD hükümeti ile yaşamış olduğu problemler sürmeye devam ediyor. Kullanıcıların çeşitli temalara sahip videolar çekip paylaşmasına olanak tanıyan TikTok, bir süredir ABD’nin gündemini meşgul etmeye devam ediyor. Son olarak Donald Trump ve destekçileri, TikTok’un Çin hükümeti ile çalıştığını ve kullanıcı verileri için ciddi güvenlik tehditleri oluşturduğunu iddia etti.

Bugüne kadar TikTok hakkında yapılan yazılım araştırmaları, uygulamanın kullanıcılara ait bazı verileri topladığına işaret ediyor. Şimdi ise popüler gazete Wall Street Journal, TikTok’un uzun bir süredir Android ekosistemindeki MAC adreslerini topladığını yazdı. TikTok, iddialara göre bunu Android ekosisteminde yer alan bir güvenlik açığından faydalanarak yapıyordu.

TikTok Avrupa Veri Merkezi faaliyete başlıyorTikTok Avrupa Veri Merkezi faaliyete başlıyor

TikTok, Android cihazların MAC adreslerini toplamak ile suçlanıyor

MAC adresleri, Android cihazlar için TC kimlik numarası diyebiliriz. İnternete bağlanan her cihazda yer alan MAC adres, benzersiz kimlikleri olarak bulunuyordu. Değiştirilemeyen MAC adresleri, farklı yollar ile öğrenilebiliyor. Wall Street Journal haberine göre ise TikTok, Android pazarındaki kullanıcılara ait MAC adreslerini uzun bir süre kaydetmeye devam etmiş durumda. Google ise herhangi bir geliştiricinin kullanıcıların MAC adreslerine erişmesini engelliyor. Bu bağlamda kullanıcılar ek bir güvenlik önlemi olarak anonim kimlikler sunuluyor. Ancak güvenlik önlemini aşabilen bilgisayar korsanları bu noktada güvenlik açıkları buldular. Bu güvenlik açıklarından faydalanarak ise MAC adresleri erişebilen uygulamalar ortaya çıktı. Bu uygulamalardan birisinin de TikTok olduğu iddia ediliyor.

Eğer bir Android cihazınız var ise ve TikTok kullanıyorsanız, artık MAC adresiniz takip edilmiyor. Öyle ki bilgilere göre geliştirici ekip, 18 Kasım 2019 tarihinde geliştirdiği bir yazılım güncellemesi ile cihazların MAC adreslerine olan erişimi bırakmış durumda. Ancak TikTok, geçtiğimiz yıl en çok kullanılan sosyal medya platformlarından biri haline gelmişken, milyonlarca Android cihazın MAC adresini kopyalamış durumda.


İlgili uygulamalar
TikTok'tan işletmelere 2000 TL bütçeTikTok'tan işletmelere 2000 TL bütçe
Microsoft ve Apple'ın ardından Twitter'da Tiktok'un peşine düştüMicrosoft ve Apple'ın ardından Twitter'da Tiktok'un peşine düştü

PAYLAŞ