Telegram aracılığıyla, Facebook'taki numaralar satılıyor - Haberler - indir.com

Telegram aracılığıyla, Facebook'taki numaralar satılıyor

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 0 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-01-26 15:01:03
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Sosyal Medya

Motherboard adlı bir haber sitesinde yayınlanan rapora göre kötü niyetli bir kişi, Facebook kullanıcılarının telefon numaraları ile dolu olan veritabanına el koydu ve bu verileri Telegram aracılığı ile satışa sundu. 

533 milyon numarasının çalındığı düşünülüyor

Söz konusu bu güvenlik açığını ortaya çıkaran bu güvenlik araştırmacısı Alon Gal, botu çıkaran kişinin 2019'da yamalanan bir Facebook güvenlik açığından gelen 533 milyon kullanıcının bilgisine sahip olduğu dile getiriliyor. 

Telegram 500 milyon kullanıcı barajını geçtiTelegram 500 milyon kullanıcı barajını geçti

“Birçok veri tabanında, herhangi bir yararlı veriyi bulmak için bir miktar teknik beceri gerekiyor. Veri tabanına sahip kişi ile veri tabanından bilgi almaya çalışan kişi arasında bir etkileşim olması gerekir. Çünkü veri tabanının “sahibi” bu kadar değerli verileri başka birine vermeyecektir. Ancak bir Telegram botu yapmak, tüm bu sorunların her ikisini de çözüyor.”

Bu bot, bir kişinin iki şey yapmasına imkan tanıyor. Bir kişi Facebook kullanıcı kimliğine sahipse, o kişinin cep telefon numarasını bulabilir ve bir kişinin telefon numarası varsa, Facebook kullanıcı kimliği de rahatlıkla tespit edilebilir. Elbette ki, aranılan bilgilere göre erişimin para karşılığında olmasına karşılık, telefon numarası ya da Facebook kimliği gibi özel bir bilginin kilidini açmak, botun arkasındaki kişinin 20 dolara sattığı bir krediye dönüşüyor. Ek olarak Motherboard tarafından hazırlanan bu rapora göre, 10.000 kredinin 5.000 dolara satıldığı toplu fiyatlandırma da mevcut.

Güvenlik araştırmasına konu alan Gal tarafından yayınlanan ekran görüntülerine göre bot en az 12 Ocak 2021 tarihinden bu yana çalışıyor. Fakat erişim sağladığı veriler 2019 yılına aittir. Bu nispeten eski ama insanların akıllı cep telefon numaralarını çok sık değiştirmediği de gerçek olan durumlardan biridir. Konuyla ilgili son olarak ise şu anda, Motherboard haber sitesi veya güvenlik araştırmacılarının, botu indirmeye çalışmak için Telegram ile iletişime geçip geçmedikleri hakkında bir bilgi yoktur.


Telegram'daki tehlikelerden nasıl korunulur?Telegram'daki tehlikelerden nasıl korunulur?
Telegram, 72 saatte 25 milyon yeni abone kazandıTelegram, 72 saatte 25 milyon yeni abone kazandı
Telegram, App Store'da olduğu için Apple'a dava açıldıTelegram, App Store'da olduğu için Apple'a dava açıldı

PAYLAŞ