Telegram Apple'ı haksız rekabet nedeniyle dava etti - Haberler - indir.com

Telegram Apple'ı haksız rekabet nedeniyle dava etti

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 27 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-08-03 10:01:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Donanım

Mesajlaşma uygulamaları arasında yer alan Telegram, Apple'ın uygulama mağazası olan App Store'da aldığı yüzde 30'luk pay ve başka yerden uygulamayı indirme izin vermemesi nedeniyle Avrupa Birliği’ne şikayette bulundu. WhatsApp uygulamasına alternatif olması için geliştirilen en çok mesajlaşma uygulamalarından biri olarak uygulama mağazasında yerini alan Telegram, Apple'ın uygulama mağazası App Store üzerinden aldığı yüzde 30'luk pay için Avrupa Birliği'ne başvuruda bulundu. Avrupa Birliği'nin rekabet otoritesine resmi bir antitröst şikayeti sunan Telegram, bu adımıyla Spotify ve Rakuten’den sonra App Store’un haksız rekabet sunması gerekçesiyle AB’ye başvuran üçüncü büyük şirket oldu.

Rusya Telegram'ın erişim yasağını kaldırdıRusya Telegram'ın erişim yasağını kaldırdı

Apple şirketinin uygulama mağazası, burada uygulama paylaşan kişilerden yüzde 30'luk gibi yüksek oranda bir pay alıyor. Bununla beraber uygulamaların farklı kaynaklardan indirilmesine de izin vermeyen şirket, bu sebeple Apple ürünlerine yazılım geliştirmek isteyen kişilerin her birini yüzde 30'luk paya mecbur bırakmış oluyor. Bu da haliyle şirketin rekabete izin vermemesine ve uygulama mağazası alanında tekel olmasını sağlıyor. Geçtiğimiz günlerde Telegram uygulamasının kurucu ortağı ve CEO’su Pavel Durov, Apple’ın uygulamalara getirdiği yüzde 30’luk vergi ile ilgili açık bir mektup paylaşmıştı. Mektupta, Apple’ın uygulama mağazasının insanların ürettiği şeye mal olmadığı ve iOS kurulum tabanının büyüklüğü düşünüldüğünde geliştiricilerin burada uygulama geliştirmeye devam edeceği yer alıyordu. 

Spotify'da haksız rekabet olayından memnun değil

Telegram'ın yanı sıra aynı zamanda Spotify gibi dünya devleri de Apple şirketinin bu haksız rekabet yarattığı ortamdan dolayı memnun değil. Spotify, App Store’un herhangi bir çaba göstermeden abonelik hizmetinden çok yüksek oranda gelir elde ettiğini belirtmişti. iOS veya iPadOS’ta bir uygulama geliştirip yayınlamak isteyen şirket ve kullanıcılar, uygulama ücretsiz olsa da elde ettikleri abonelik gelirlerinin yüzde 30’unu Apple’a ödemek zorunda kalıyorlar. Google da Google Play üzerinden daha az olsa da benzer kesintiler yapıyor, ancak Android platformunda kullanıcılar uygulamayı isterlerse başka platformlar üzerinden yayınlayabiliyor.

Apple ise uygulamaların yalnızca App Store üzerinden indirilmesini mecburi kılarak üçüncü taraf mağaza uygulamalarının olmasına izin vermiyor. Apple'ın yaratmış olduğu bu haksız rekabet ortamı dev şirketleri harekete geçirdi. Şirketler bu durumdan memnun değiller. Konula ilgili olarak elde edilen bilgiler şu an için bu kadar olup gelecek günlerde daha detaylı bilgilerin elde edilmesi bekleniyor. 

 


Telegram video görüşme özelliği ortaya çıktıTelegram video görüşme özelliği ortaya çıktı
We Transfer'i aratmayacak Telegram özelliği kullanıma sunulduWe Transfer'i aratmayacak Telegram özelliği kullanıma sunuldu
Kamu çalışanları artık iş için WhatsApp ve Telegram gibi uygulamaları kullanamayacakKamu çalışanları artık iş için WhatsApp ve Telegram gibi uygulamaları kullanamayacak

PAYLAŞ