Telegram, App Store'da olduğu için Apple'a dava açıldı - Haberler - indir.com

Telegram, App Store'da olduğu için Apple'a dava açıldı

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 1 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-01-18 14:01:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Uygulama

ABD'den Apple'a yeni bir dava açıldı. Bağımsız bir güvenli internet koalisyonu tarafından açıklan söz konusu davaya göre ise Apple'ın Telegram platformunu yasaklaması gerekiyor. Söz konusu bu koalisyon, Telegram'da yer alan bazı grupların zarar verme odaklı çalıştıklarını, Apple'ın da buna destek verdiği savunuluyor. 

ABD merkezli olan teknoloji devi Apple, kendi ülkesinden gelen zorlayıcı bir dava ile karşı karşıya kaldı. Kaliforniya Kuzey Bölgesi Mahkemesi tarafından açılan bu dava, Apple'ın Parler adlı uygulamayı yasaklarken, Telegram'a eden henüz bir yasak getirmediği sorusundan dolayı kaynaklanıyor. Davanın devamı, Telegram'a olan güvenin sarsılmasına sebep olacak türdendir. 

Telegram CEO’su Pavel Durov, WhatApp açıklamasıTelegram CEO’su Pavel Durov, WhatApp açıklaması

Yeni yılın ilk ayı ABD için oldukça hareketli geçti. Kasım ayı içerisinde gerçekleşen Başkanlık Seçimleri sonucunda büyük bir kayıp yaşayan Donald Trump, 6 Ocak'ta yapmış olduğu açıklamalarla ülkenin kaosa girmesini sağladı. Binlerce ABD'li birey, Trump'ın yaptığı açıklamaların ardından Kongre Binasını bastı. İç savaş çıkmışcasına görseller gündemde olay yarattı. Apple o günler içerisinde protestoların adı olan Parler adlı mobil uygulama üzerinden organize olduğu iddiası ile bu uygulamayı App Store'dan kaldırdı. Güvenli internet kullanımı adına kurulmuş olan bu Apple benzer bir adımı Telegram için arması gerektiği de dile getirildi. 

Apple'ın Telegram'ı App Store'da tutması suç olarak değerlendirildi

Mahkeme dosyalarından elde edilen bilgilere göre Apple, Telegram'la ilgili bazı hassas bilgileri elinde bulunduruyor. Örnek vermek gerekirse bazı Telegram grupları, halkı sindirmek, tehdit etmek ve herhangi bir şeye zorlamak için kullanılabiliyor. Üstelik ise Apple'da bu durumun farkında fakat konu hakkında herhangi bir adım atmıyor. Apple'ın Telegram'a karşı kendi politikalarını geri plana attığını dile getiren koalisyon, teknoloji devinin Telegram'daki faaliyetlerine izin vererek hem suça ortak olduğunu hem de yeni karmaşıklıklara yol açma ihtimali olduğunu belirtiyor. 

Aslına bakmak gerekirse söz konusu bu davanın amacı, Apple'ın ceza alması değildir. Koalisyon, Apple'ın Telegram üzerinde neler yaşandığını ve bunları da kamoyu ile paylaşmaları gerektiğini dile getiriyor. Aynı zamanda mahkeme evraklarında bulunan bazı bilgilere göre koalisyonun geçtiğimiz haziran ayı içerisinde Tim Cook'a yazmış olduğu bir mektup vardır. Söz konusu bu mektuba göre ise Telegram'da Rus hükumeti, Neo-Nazi yanlıları, Yahudi karşıtları ve ırkçılık yanlılarının aktif olarak çalışmalar yaptıkları belirtiliyor. Koalisyona göre ise Telegram ABD ve Avrupa'da hem bölünmeye hem de yanlış bilgilerin hızlı bir şekilde yayılmasına da sebep oluyor. 

Koalisyon, Apple'ın Telegram'ı yasaklamasını istiyor

Koalisyon bu düşüncelere karşılık Telegram'ı yasaklamasını ve aynı zamanda ihlaller ortadan kalkana kadar da izin vermemesini talep ediyor. Aynı zamanda dava kapsamında ise Apple'a yasak getirmesi talep ediliyor. Bununla beraber yıllar içerisinde Telegram sebebiyle zarara uğramış olan insanlar olabileceğini aktaran koalisyon, yapılacak olan incelemeler sonucunda zarar girmiş kişilere de tazminat ödenmesi isteniyor. Apple konu ile ilgili sessiz kalmaya devam ediyor. Davanın gidişatında neler yaşanacağı ise merak edilen konuların başında geliyor. 

 


Telegram uygulamasında son görülme nasıl kapatılır?Telegram uygulamasında son görülme nasıl kapatılır?
Telegram 500 milyon kullanıcı barajını geçtiTelegram 500 milyon kullanıcı barajını geçti
Telegram'daki tehlikelerden nasıl korunulur?Telegram'daki tehlikelerden nasıl korunulur?

PAYLAŞ