Starlink projesi için Türkiye'de ön kayıtlar başladı - Haberler - indir.com

Starlink projesi için Türkiye'de ön kayıtlar başladı

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 54 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-02-11 22:01:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Teknoloji

Geçtiğimiz seneye damgasını vuran internet teknolojirinden Starlink uygu internet projesi kullanıma açılıyor. Proje için Türkiye’de ön kayıtlar başladı.

Elon Musk’ın CEO’su olduğu SpaceX şirketi uzaydan internet projesiyle hem bugüne dek internet bulunmayan yerlere internet götürmeyi, hem de mevcut olarak internet kullanan ülkelerde hızı maksimuma çıkarmayı hedefliyordu. Bunun için uzay yörüngesine uydular fırlatan şirket dünyanın ulaşılamayan her noktasına internet götürme projesi kapsamında, yeni Starlink uydularını uzaya fırlatmaya devam ediyor.

Elon Musk: Starlink projesi SpaceX’te kalacakElon Musk: Starlink projesi SpaceX’te kalacak

Geçtiğimiz günlerde uzaya 60 yeni uydu daha fırlatan şirket yörüngedeki Starlink sayısını 1000’in üzerine çıkarmıştı. Ve bu rakamın ardından Starlink, internet hizmetini resmi olarak kullanıma açtı. Tabi projenin henüz tam olarak en verimli halini aldığını söyleyemeyiz. Aslında Starlink’in projeyi kullanıma sunmasının nedeni de mevcut aksaklıkları tespit etmek. İnternet projesini bir test süreci olarak kullanıma sunan şirket mevcut teknolojisini en iyi haline getirmek için kullanıcı geri dönüşlerinden yararlanacak. Bu kapsamda halka açık beta programına kayıt yaptıran kullanıcılar, uydu internet hizmetinden yararlanabilecekler.

Starlink projesine ön kayıt nasıl yaptırılır?

Proje için oluşturulan internet sitesinden yapılan açıklamaya göre; “Elon Musk’ın CEO’luk görevini üstlendiği SpaceX şirketinin en önemli projelerinden biri olarak gösteriliyor. Ayrıca uzaydan internet projesi Starlink için Türkiye’de de ön kayıtlar başladı.”

SpaceX'in Stalink projesi bugün kullanıma sunuldu

​Türkiye’deki kullanıcıların Starlink’e kayıt yaptırmak için, Starlink’in resmi internet sitesine girilmeleri gerekiyor. Ardından karşılarına çıkan ekrandaki E-posta bölümü doldurulup ‘adres’ kısmına geçerek mevcut konumlarını seçilmesi gerekiyor. Bu işlemin ardından ‘Order Now’ butonuna tıklandığında ise Starlink’in hizmeti sunacağı tarih gösteriliyor.

Ancak bu hizmetten yararlanmak pek de ucuz değil. Starlink uydu internetini kullanmak isteyen kullanıcıların 99 doları gözden çıkarması gerekmekte. Sitede yer alan açıklamaya göre bu ücret “Depozito bedeli” olarak kullanıcılardan alınıyor. Ancak ön kayıt oluşturmanız ve hizmet alamamanız durumunda şirket ödediğiniz parayı iade etme garantisi veriyor. Bununla birlikte sitede şimdilik mevctu kullanıcı kapasitenin sınırlı olduğu da paylaşılan bilgiler arasında.

İlk aşamada 12.000 uydu ile hizmete başlayacak olan Starlink projesi ilerleyen zamanlarda toplamda 42.000 uydudan faydalanacak. Uydular arası iletişim lazerle yapılacağından uydular arası bağlantı gecikme süresinin fiber internetten daha düşük olacağı belirtiliyor. Şirket projenin tam anlamıyla hazır olması için 2027 senesini ön görüyor.

 


Starlink uydusu Türkiye’den nasıl izlenecek?Starlink uydusu Türkiye’den nasıl izlenecek?
Starlink uydudan hızlı internet projesi faaliyete başlıyorStarlink uydudan hızlı internet projesi faaliyete başlıyor

PAYLAŞ