Spotify gerçek zamanlı şarkı sözü özelliğini 26 ülkede daha kullanıma sundu - Haberler - indir.com

Spotify gerçek zamanlı şarkı sözü özelliğini 26 ülkede daha kullanıma sundu

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 42 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-07-01 19:31:03
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Uygulama

Popüler müzik dinleme platformu Spotify, şarkı sözü özelliğini sunduğu ülkelerin sayısını artırma çalışmalarına hızla devam ediyor. Şirket, şarkılarla senkronize gerçek zamanlı lirik özelliğini 26 ülkede kullanıcıların beğenisine sundu. Dünyanın en büyük çevrimiçi müzik dinleme platformlarından biri olan Spotify, geçtiğimiz Kasım ayı içerisinde seçilen bazı pazarlarda müzikle senkronize gerçek zamanlı lirik (şarkı sözü) özelliğini test etmeye başladı. Şirket, yarın yeni şarkı sözü özeliğini Güneydoğu Asya, Hindistan ve atin Amerika'daki 26 pazar için sunulacak. 

Daha öncede de bu bölgelerde yer alan dört ülkede Tayland, Vietnam, Endonezya ve Meksika'da bir tür lirik desteği yer alıyordu. Yarın duyurusu gerçekleşecek olan bu özellik, bu 26 ülkenin 22'sinde ilk kullanıcılarla buluşmuş olacak. 

Spotify ne kadar veri tüketiyor?Spotify ne kadar veri tüketiyor?

Gerçek zamanlı lirik özelliği geliyor

Spotify'ın söz konusu bu özelliğinin yeni pazardaki çıkışı, lirik sağlayıcısı Musixmatch ile yapmış oldukları yeni bir anlaşmayla gerçekleşti ki geçtiğimiz yılki testlerde de kaynak sağlayıcı konumunda yer alıyordu. Geçrek zamanlı şarkı sözü özelliği, şarkının söylendiği dilde olacak. Spotify kullanıcılar için bu özellik 'şu anda çalıyor' ekranındaki lyrics özelliğine tıklayarak erişim sağlanabilecek. Özelliğin yayınlanacağı ülkeler ise şöyle; Arjantin, Brezilya, Kolombiya, Şili, Meksika, Peru, Bolivya, Kosta Rika, Dominik Cumhuriyeti, Ekvador, Guatemala, Honduras, Hindistan, Nikaragua, Panama, Paraguay, El Salvador, Uruguay, Vietnam, Filipinler, Endonezya, Malezya, Tayland, Tayvan, Singapur ve Hong Kong.

Başarılı şirket, geçtiğimiz yıllar içerisinde Musixmatch ile iş birliği yapmıştı fakat 2016 yılı içerisinde 'Behind the Lyrics' özelliği için Musixmatch ile yollarını ayırmış ve Genius ile çalışmaya başlamıştı. Bu özellikle birlikte kullanıcılara sözlerin belli bir kısmı ve arka planı anlatılırken şarkı sözünün tamamı sunulmuyordu. 2018 yılı içerisinde Genius ile şarkı sözlerinin tamamı için iş birliğine gitmiş olup birlik içerisinde hareket etmeye yönelik hamleler yapıyor. Şirket 2020 yılında ise Verified adını verdikleri video serisi için Genius ile olan iş ilişkilerini genişletmeyi tercih etti. Spotify platformunun bu özelliği kullanıcılara sunuyor olmasındaki esas gecikmesinin sebebi ise işin karmaşıklığı ve lisanslama problemiydi.

Genius, geçtiğimiz sene Google’a ve onun lirikleri tedarik ettiği ortağı LyricFind’a 50 milyon dolarlık bir dava açmıştı. Şirketin bu davayı açmasının sebebi ise LyricFind’ı kendi liriklerini çalarken suçüstü yakalamasıydı. Şirket, bu suçüstü yakalamayı ise dijital damgalama tekniği sayesinde gerçekleştirmişti. Genius, her damgalanan şarkının 2., 5., 13., 14., 16., ve 20. kesme işaretini kıvrımlı olarak kullanırken diğerlerini düz bir şekilde bırakmıştı. Mors alfabesi şekilde kodlanmıştı ve 'redhaned' (suçüstü) anlamına geliyordu.


İlgili uygulamalar
Spotify en çok dinlediğiniz on yıl hangisi? etkinliğini başlattıSpotify en çok dinlediğiniz on yıl hangisi? etkinliğini başlattı
Spotify'a Instagram benzeri bir özellik geliyorSpotify'a Instagram benzeri bir özellik geliyor
İşte Spotify’ı daha verimli kullanmak için 5 ipucuİşte Spotify’ı daha verimli kullanmak için 5 ipucu

PAYLAŞ