Sosyal medya düzenlemesinin detayları belli oldu - Haberler - indir.com

Sosyal medya düzenlemesinin detayları belli oldu

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 39 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-07-02 14:12:02
Editör : Onur Köse
Kategori : Donanım

Dün itibariyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sosyal medya ile alakalı düzenleme açıklaması, Türkiye gündemine oturdu. Dün gerçekleştirilen açıklama sonrasında söz konusu düzenleme ile alakalı detaylar ortaya çıktı. Yeni yasa tasarısı, yasal temsilci ve para cezası gibi konuları barındırıyor. Dün akşam saatlerinde Cumhurbaşkanı tarafından sosyal medya ile alakalı yapılan sert açıklamalar, Twitter ve gündemde uzun süre kalmaya devam etti. Erdoğan, yaptığı açıklamada sosyal medyayı kontrol altına almak veya tamamen kapatmak gibi terimlerden bahsetti. Bu kapsamdaki yasal düzenlemenin de yolda olduğunu ifade eden Erdoğan, söz konusu bu düzenlemenin yasama dönemi sona ermeden gerçekleşeceğini ifade etmişti.

Cumhurbaşkanı tarafından yapılan açıklamalar oldukça dikkat çekti ve sosyal medyanın gündemine oturdu. Hem siyasiler hem de vatandaşlar bu karar ve açıklamalar noktasındaki görüşlerini sosyal medya aracılığı ile paylaştılar. Vatandaşların bir bölümü, bu kararı desteklediklerini ifade ederken, diğer bölümü ise bu açıklamalara sert bir şekilde karşı çıkarak sosyal medyanın kapatılmaması gerektiğini savundular. Söz konusu yasal düzenlemenin detayları ise bugün itibariyle belli oldu.

Koronavirüsün sosyal medya kullanımına etkisiKoronavirüsün sosyal medya kullanımına etkisi

Sosyal medya düzenleme detayları belli oldu

Dün gündeme oturan söz konusu durum ile alakalı sosyal medyanın kapatılacağı düşünceleri akıllara geldi. Ancak durum öyle olmayacak ve öğrenilen bilgilere göre hükümetin sosyal medya için hazırlamış olduğu yasa tasarısında kapatma ile alakalı herhangi bir detay yer almıyor. Ancak oluşturulan taslak, daha çok kişisel verilerin korunması ve suçun önüne geçilmesine yönelik detaylara sahip durumda. Oluşturulan bu tasarıda dikkat çeken ilk detay Facebook, Twitter ve Instagram gibi şirketlere getirilecek olan temsilci zorunluluğu oluyor. Yetkililer, konu ile alakalı olarak da harekete geçmiş durumdalar. Edinilen bilgilere göre Facebook ve Facebook kapsamında yer alan Instagram, Türkiye tesmsilcisi noktasında sıcak bakmış gibi duruyor. Twitter’ın ise durumdan hoşlanmadığı ifade ediliyor.

50 milyon euroya kadar para cezası

Hükümet tarafından sosyal medya ile alakalı hazırlanmış olan yasa tasarısında bulunan bir başka detay ise cezalar oluyor. Bilgilere göre Avrupa’da benzer düzenlemelerin nasıl olunduğuna bakılmış ve Almanya ile Fransa’nın düzenlemeleri uygun bulunmuş. Almanya’nın 2018’de yürürlüğe koymuş olduğu düzenleme, sosyal medya platformlarında yer alan zararlı içeriklerin 24 saat içinde yok edilmesi ve aksi takdirde ise 50 milyon euroya kadar para cezası kesilmesi içeriyor. Fransa’nın sosyal medya düzenlemesi ise biraz daha katı yapıda geliyor. Fransa’da nefret söylemlerinin 24 saat, terör gibi paylaşımların ise 1 saat içerisinde kaldırılması emrediliyor. Bu kurala uymayan ise 1 milyon 250 bin Euro ceza ödüyorlar.


Donald Trump sosyal medya kararnamesini imzaladıDonald Trump sosyal medya kararnamesini imzaladı
Google'dan Pinterest benzeri sosyal medya platformu KeenGoogle'dan Pinterest benzeri sosyal medya platformu Keen

PAYLAŞ