Sinemia Türkiye'de 60'tan Fazla İşçi İşten Çıkarıldı - Haberler - indir.com

Sinemia Türkiye'de 60'tan Fazla İşçi İşten Çıkarıldı

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 7 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-05-14 16:17:03
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Donanım

Film keyfini sinemada çıkarmak isteyen kullanıcılar için alternatif seçenekler sunma amacıyla kurulan Sinemia, geçmişten bugüne birçok kitleyi etkisi altına almış olup kullanıcılar tarafından tercih edilen ilk adreslerden biridir. Uzun süredir hizmet vermekte olan Sinemia şu günlerde zor günler geçirdiğinin sinyallerini verdi. Sinemia Türkiye 26 Nisan'da 60'ın üzerinde işçiyi işten çıkarmak zorunda kaldı. Bunun üzere çok daha kötü olaylar yaşanmaya başladı. İhbar ve kıdem tazminatlarını almadan işten çıkarılan işçiler ise, Patronların Ensesindeyiz Ağı ile iletişime geçerek, haklarını almak adına örgütlendiklerini ve bu uğurda her türlü hukuki tola başvuracaklarının bilgisi verildi. Sinemia adına oldukça kötü bir olay olan bu durum karşısında neler yapılacağı hakkında henüz kesin bilgiler söz konusu değildir. 

2014 yılında kurulan ve abonelik sistemi ile sinemaya gitmek isteyen kullanıcılara bilet satmak amacıyla hizmet veren Sinemia Türkiye (Brandia Bilişim Teknolojileri) 26 Nisan’da 60’ın üzerinde işçiyi işten çıkardı. Yaşanan bu olaylar karşısında işçiler de pek sessiz kalmadılar. Şirket sahipleri sadece bir gece içerisinde işçilere ilk olarak 1000/1 hisse vererek istifa etmeleri gerektiğini söylemiş. Bunların ardından şirketin  %100’üne sahip olan ABD merkezli Sinemia Inc. unvanlı şirket 25.04.2019 tarihi itibariyle iflas kararını açıklamıştı. Şirket bu nedenle de işçi sayısını düşürmek için işten işçi çıkarımı yapmak zorunda kaldıklarını bildirerek 26.04.2019 tarihinde iş sözleşmesi fesih bildirimi yapmışlar.

Sinemia çalışanların hakkını mı yedi?

Yaşanan bu olayların ardından Sinemia şirketinin İçişlere ihbar ve kıdem tazminatlarını ödeme yapmayacaklarının da bilgisi verilmiş oldu. Bunu da sözlü olarak bildiren şirket uzun vadeli olarak ciddi sorunlar ile karşı karşıya kalacak gibi gözüküyor. Tazminatların ödenmeyeceği konusunda sözlü olarak açıklamada bulunan Sinemia şirketi bu bildirimin ardından ise yaklaşık iki hafta önce kadar işçilere Aleyhte Konuşmama Anlaşması” adı altında bir belge imzalatılmış. İşçiler yaşanan olaylar karşısında oldukça ciddi miktarda mağdur olmuşlardı. 

Bu mağduriyetin ardından ise işçiler, Patronların Ensesindeyiz Ağı ile iletişime geçerek şirketten haklarını almak istediklerini, bunun için de hep beraber örgütleneceklerini ve haklarını alana kadar da her türlü hukuki yolu deneyeceklerinin bilgisi verildi. İşçilerin haklarını aramak adına girdikleri çalışmalar doğru olarak görüldü. Şirketin ise çalışanlarına bu şekilde bir mağduriyet yaşatması oldukça sıkıntılı bir durum olarak değerlendiriliyor. Elde edilen bilgilerin ardından çalışanlar, Sinemia şirketinin alt yapısında yer alan ögelerin diğer şirketlere satıldığını fakat şirketin temel olarak yaptığı işi halen devam ettirdiğini ve hatta yaklaşık 2 ay önce kadar söz konusu şirketin SubGen adında yeni bir şirket kurduğunun da bilgisini vermiş oldular. Yani şöyle ki çalışanlar bu durumda haklarını almak zorundalar. Sinemia şirketinin çalışanları, yeni kurulan SubGen şirketinin ABD'de şirket içerisinde de özel bir lansman gerçekleştirdiğini ve Türkiye’de de kuruluşun kutlandığını bildirdiler. Sinemia şirketi çalışanların hakkını yediği gibi aynı zamanda kullanıcıları da mağdur ediyor. Sinemia hakkındaki şikayetler her geçen gün daha da artmaktadır. 




İlgili uygulamalar

PAYLAŞ