Samsung Huawei'nin şartını kabul etmesi durumunda yonga tedarikine başlayacak - Haberler - indir.com

Samsung Huawei'nin şartını kabul etmesi durumunda yonga tedarikine başlayacak

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 58 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-06-15 20:01:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Donanım

ABD ekipmanlarına bağımlılığı en az olan şirketler arasında yer alan Samsung üretim konusunda rakibi Huawei'ye destek çıkıyor. Bunun karşılığında ise rakibinden pazarda pay bırakmasını istiyor. Geçtiğimiz yılın ortalarına doğru Huawei'nin akıllı cep telefon pazarında Apple'ı geçerek ikinci sıraya yükseleceği, bu yıl ise Samsung'u geride bırakarak liderliğe yükseleceği açıklamaları gündeme geliyordu. Şöyle ki ABD'nin beklenmedik ambargosu karşısında Huawei büyük bir darbe almıştı. 

Samsung’dan ilginç teklif

Çinli akıllı cihaz üreticisi Huawei sadece ABD kaynaklı şirketlerden hizmet alabilmek için yetkili makam iznine bağlanmakla kalmadı aynı zamanda ABD ekipmanı kullanan yabancı şirketlerle iş yapabilmek için de onay almaya zorlandı. Mobil cihaz ve telekom sektöründe hizmetlerin geneli ABD kaynaklı ya da ABD ekipmanı barındıran firmalarca sağlandığı için Huawei çok büyük bir zorluk içerisine girdi. Google, Intel, Qualcomm gibi teknoloji dünyasının başarılı şirketlerinden hizmet alımı onayı bağlanan şirket TSMC gibi yabancı firmalara da iş yaptıramaz hale geldi. Bunun sonucunda ise sağ kolu sayılan Kirin işlemcilerin ve aynı zamanda 5G modemlerin üretimi de sıkıntıya girdi. 

Çin hükumetinin devasa yatırımları ile Çinli girişimler de işlemci, bellek üretmeye veya döküm yapmaya başlamış olsalar bile Huawei için henüz yeterli düzeyde değildir. Hem akıllı cep telefonu pazarında hem de telekom pazarında Huawei'nin çok daha fazla güce ihtiyacı vardır. Konuyla ilgili olarak elde edilen bilgilere Samsung, rakibi olan Huawei'ye özel bir döküm anlaşması sundu. Güney Koreli teknoloji şirketi Samsung kapasite anlamında dünyanın en büyük, gelir anlamında ise ikinci büyük döküm firması durumundadır. Döküm işlemlerinde kullandığı EUV litografi cihazları Hollandalı ASML tarafından sağlanıyor. Test ekipmanlarını ise Japon firmalarından temin ediyor. Yani ABD’nin ekipman sınırlamasından kurtulmuş oluyor.

Çin'in başarılı teknoloji şirketlerinden Huawei'nin zorda kaldığı bir dönem içerisinde yardım elini esirgemeyen Samsung, Kirin yonga seti ve 5G modemler için döküm tesislerini açmayı teklif etti. Söz konusu bu teklif Huawei için çok önemli zira 1 milyon 5G baz istasyonu hedefinde sıkıntıları aşmasını sağlanacak. Bununla beraber aynı zamanda Güney Koreli teknoloji devi Samsung da rakibinden fedakarlık istiyor. Akıllı telefon pazarı Samsung için çok önemli ve pazar payından çalan Huawei’nin bazı pazarlarda etkisini azaltmasını istiyor. Huawei’nin azalan payı ise otomatikman Samsung’a geçmiş olacak. Böylece hem Huawei hem de Samsung kazanmış olacak. Bu sayede her iki şirket için de karlı bir çalışma olabilir gibi gözüküyor. Akıllı cep telefonu pazarında şimdiye kadar gündeme gelmiş olan en ilginç anlaşmalardan birisi olmaya adeta aday olan Samsung-Huawei ortaklığı için henüz resmi bir açıklama yok ve Huawei’nin red cevabı vermesi de ihtimal dahilinde. Bununla birlikte red cevabı verirse MediaTek’in işlemcilerini ve Samsung’un da modemlerini kullanma ihtimali ortaya çıkacak. Konuyla ilgili olarak elde edilen bilgiler şu an için bu kadar olup gelecek günlerde daha detaylı bilgiler elde edilmesi bekleniyor. 





PAYLAŞ