Sağlık sektöründe dev yenilik ASELSAN'dan - Haberler - indir.com

Sağlık sektöründe dev yenilik ASELSAN'dan

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 33 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-10-28 10:34:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Donanım

Teknolojik gelişmeler sadece bilgisayarlar, cep telefonları gibi elektronik aletlerde değil aynı zamanda sağlık sektöründe de kendini göstermeye başladı. Şöyle ki, ASELSAN Araştırma Merkezi, dünyada bir ilke imza atmayı başardı. Kenarı açık çizgisiz Manyetik Parçacık Görüntüleme (MPG) Prototip Sistemi ASELSAN tarafından geliştirildi. Söz konusu bu sistem biyosavunma ve sağlık sektöründe kullanılacak. Sistemin aktif hale getirilmesi için patent başvuru işlemleri gerçekleşecek. 

Bildiğiniz gibi ASELSAN kuruluşu ülkemizde halihazırda pek çok ilke imza atmış olup aynı zamanda farklı alanlarda da patente sahiptir. ASELSAN başarılarının arasına sağlık alanında da Manyetik Parçacık Görüntüleme (MPG) Prototip Sistemi'ni de ekledi. ASELSAN Araştırma Merkezi'nin çalışmaları sonucu ortaya çıkarılan ve ABD patent tescil haklarının da alınacağı sistem ile ilgili ilk görüntüler geldi. 

Prototip şeklinde hazırlanan sistemin içerisinde nanoparçacıkların içinde sağlıklı bir damar ile beraber %50 oranında darılma durumunun yaşanması varsayılan iki farklı fantom görüntüsü elde edildi. Bu durum karşısında net sonuçlar elde etmek ve kusursuz olmak adına ayarlanabilir açıklık yüksekliğine sahip olma ve kenarlarının da açık pozisyonda olması sistemin en büyük avantajlarından biri olarak gözüküyor. Sistemde bu derece önemli bir avantajın yer alıyor oması hem biyosavunma hem de sağlık alanında araştırma ve geliştirme çalışmalarında tercih edilmesini garantiliyor. Geliştirilen bu sistemin şu an için patent süreci başlatıldı. 

Manyetik Parçacık Görüntüleme Sistemi

ASELSAN tarafından geliştirilen Manyetik Parçacık Görüntüleme sisteminin çok geniş alanlarda kullanılacağı düşünülüyor. AA tarafından yapılan habere göre MPG, tümör görüntüleme ve terapi, kök hücre takibi, hedefe yönlendirilmiş ilaç tedavisi ve ilaç dozajının belirlenmesi, odaklı ısıtma terapisi, fonksiyonel beyin görüntüleme, iç kanamaların görüntülenmesi gibi sağlık sektörünün en önemli konularında da işlevsel olacak. Buna ek olarak alınan işaretin de herhangi bir dokudan etkilenmemesi gibi önemli faydalarının da olması ve oldukça yeni bir tıbbi sistem olarak karşımıza çıkıyor olması MPG sisteminin heyecanlandırmasına sebep oluyor. Şu an dünyada MPG gibi bir tıbbi ticari ürünün dünya genelinde de bulunmuyor olması, MPG ile ilgili klinik öncesi çalışmaların her geçen gün yoğunlaşmasına sebep oluyor. 

MPG'nin patent başvurusu yapılacak

 

Özellikle sağlık sektöründe devrim etkisi yaratacak olan MPG sistemi için patent başvurusu yapılacak. Ülkemizde yer alan TÜBİTAK 2+2 Türkiye-Almanya ikili iş birliği kapsamında, ASELSAN Araştırma Merkezi’nde, Bilkent Üniversitesi ve Lübeck Üniversitesi ve Nano4Imaging firmalarının ortak çalışmaları karşısında, gerçek zamanlı girişimsel cerrahi araçlarının vücut içinde MPG ile takibi ve görüntü oluşturulması için hızlı sistem kalibrasyon yöntemleri geliştirildi.

Bu çalışmanın yapılması ile diğer alanlarda da hareketlilik yaşandı. Çalışmaya paralel olarak gerçekleşen bir proje de yine çeşitli avantajları içinde barındıran bir donanıma sahip olan mimari üzerinde çalışıldı. Çalışmanın sonucunda ise bir prototipi tasarlandı. Projenin açıklanması, sağlık ve biyosavunma alanlarında önemli bir noktada yer alacağının açıklaması amacıyla bugüne kadar 3 patent başvurusu, 4 adet bilimsel dergi makalesi ve çeşitli konferanslarda 5 adet bildiri sunumu gerçekleştirildi. 

 




İlgili uygulamalar

PAYLAŞ