Rusya Telegram'ın erişim yasağını kaldırdı - Haberler - indir.com

Rusya Telegram'ın erişim yasağını kaldırdı

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 32 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-06-19 18:01:01
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Donanım

Rusya, geçtiğimiz yıllar içerisinde anlık mesajlaşma uygulaması Telegram'a getirdiği erişim engeli kaldırdığının bilgisini verdi. Uygulamaya, yaklaşık iki yıl önce kullanıcıların yazışmalarına erişim için gerekli bilgilerin Rusya Federal Güvenlik Servisi’yle paylaşılmadığı gerekçesiyle yasak getirilmişti. Rus hükumeti, bugün yapmış olduğu bir açıklama ile beraber Telegram anlık mesajlaşma uygulamasına getirdiği iki senelik erişim yasağını kaldırdı. Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişimi Denetleme Kurumu'ndan (Roskomnadzor) yapılan bilgilendirmede, değerlendirmeler sonucunda yasağın kaldırıldığı haberi verildi. İnternet sitesi üzerinden paylaşılan mesajda Roskomnadzor; Rus savcıları ve Telegram’ın kurucusu Pavel Durov arasında sağlanan anlaşma sonucunda böyle bir karar alındığını iletti.

Konuyla ilgili olarak yapılan açıklamanın detay kısmında Pavel Durov'un teröre karşı iş birliği için hazır olduğuna dair vurgu yapılırken Telegram ve Rus yetkililer arasında yapılan ortaklığın ayrıntılarıyla kamuyla paylaşılmadı. Rusya'nın bu şekilde bir tavır takınmasının sebebi 2017 yılında gerçekten terör saldırısının yaşanmasıydı. Saldırının ardından anlaşmaya varamayan Rus yetkililer ve Telegram, hükumeti uygulamayı yasaklamasıyla son bulacak olayların başlangıç noktasında yer almıştı. 

Telegram CEO'su WhatsApp'ın uçtan uca şifreleme yönetiminin yeterince güvenli olmadığını açıkladı!Telegram CEO'su WhatsApp'ın uçtan uca şifreleme yönetiminin yeterince güvenli olmadığını açıkladı!

İki seneyi aşkın süredir Telegram yasaktı

Rusya'nın Telegram'a yasak getirdiği resmi tarih 13 Nisan 2018 ve yasağın sebebi de Telegram'ın kullanıcılarının yazışmalarına erişim için gereken bilgileri Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) ile paylaşmayı reddetmesi olarak biliniyor. 2017 yılında yapılan Saint Petersburg metrosuna yapılan terör saldırısından sonra FSB müfettişlerinin soruşturma altında olan iki şüphelinin arasındaki konuşmaları çözmek amacıyla Telegram'dan istediği şifreleme anahtarı iki yıl sürecek bir engeli de beraberinde getirmiş olarak görülüyor. Telegram'ın söz konusu konuşmaları vermeleri ısrarla kabul etmemesi sonrasında FSB yetkililerinin 2018 yılının başında Rus Yüksek Mahkemesi'ne açtığı dava kazanılmıştı. İlk etapta para cezasına çarptırılan Telegram, daha sonra Rus mahkemeleri tarafından yasaklanmıştı.

Son zamanlarda yasağın uygulamasında azı zorluklar yaşandığı da yetkililer tarafından biliniyordu. Rus kullanıcıların hizmeti kullanmaya devam edilmesi adına kullanılan çeşitli teknikler sonrasında bugün çıkan yeni kararla artık bunların hiçbirine gerek kalmadı. Yasak anında ve öncesinde Rusya'da son derece popüler bir mesajlaşma uygulaması olan Telegram, özellikle Rus politikacılar tarafından tercih edilmeye devam edildi. Telegram'ın gelecek günler içerisinde neler sunacağı merak ediliyor.


Telegram’a görüntülü grup sohbeti özelliği geliyorTelegram’a görüntülü grup sohbeti özelliği geliyor
Telegram'dan test oluşturucularına 400 bin Euro'luk yatırımTelegram'dan test oluşturucularına 400 bin Euro'luk yatırım
Telegram Google Play Sotre'da 500 milyon indirme sayısına ulaştıTelegram Google Play Sotre'da 500 milyon indirme sayısına ulaştı

PAYLAŞ