Oxford Üniversitesi'nin yapay zekası insanlardan daha iyi dudak okuyor! - Haberler - indir.com

Oxford Üniversitesi'nin yapay zekası insanlardan daha iyi dudak okuyor!

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 2 ''   Yayınlanma Zamanı : 2016-11-25 14:39:22
Editör : İsmail Emrah Demirayak
Kategori : Akıllı Telefonlar

LipNet adı verilen yapay zekâ dudak okuma konusunda uzman olan insanlardan 1.78 kat daha doğru tahminler yapabiliyor. Söz konusu yapay zekânın gelişmesi özellikle engelli vatandaşların anlaşılması konusunda yardımcı olacaktır.

Oxford Üniversitesi tarafından geliştirilen yeni bir uygulama dudak okumayı daha isabetli yapabiliyor. Bu uygulama aracılığıyla iletişimi kolaylaştırmayı hedefliyorlar.

Dudak okumanın ne kadar zor olduğunu biliyorsunuz. Bu konunun uzmanları bile dudak okuma işlemini tamamen doğru yapamıyorlar. Tam da bu nedenle Oxford Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri tarafından geliştirilen LipNet uygulaması bu alanda büyük ses getirmeye başladı bile. Dudakları analiz eden bu yazılım kelimeleri ve cümleleri oldukça başarılı bir şekilde çözebiliyor.

Şu anda %93'ü aşan başarı ortalamasıyla ortalama bir dudak okuma yazılımından %41 daha yüksek başarı oranını yakalamış bile. Bu başarının arkasında ise diğer yazılımlardan farklı olarak kelime kelime çözümlemek yerine cümlenin yapısına odaklanması yatıyor. Büyük resme odaklanmış bir yapay zeka yazılımı diyebiliriz. Yapay zeka olmasının yanında gelişmiş öğrenme yetenekleri de bulunan LipNet bu sayede zamanla çok daha iyiye gidebiliyor.

Her ne kadar şu anda örnekleri içerisinde en iyisi olsa da tabi ki LipNet'in de hala geliştirme ve iyileştirmelere ihtiyacı var. Bu geliştirmeler sayesinde ilerleyen dönemlerde duyma engeli bulunan kişilere akıllı telefonlar yardımıyla oldukça fazla yardımcı olabilir.

Gelişen teknolojinin insanların engellerini ortadan kaldırmaya başlaması oldukça değerli bir şey. Bu ve benzeri yapay zeka yazılımları sayesinde gelişen teknoloji bir çok kişi için çok daha fazla ve farklı anlamlar ifade ediyor.

Bu teknolojinin entegre edildiği robotlar duyma engeli bulunan kişiler için geleceği çok daha farklı bir hale getirebilir. Üstelik bu uygulamanın çeviri uygulamaları ile birleşmesi dil sorununu tamamen ortadan kaldırması da oldukça olası görünüyor. Bu uygulamanın %100 başarı oranını yakalaması ve sonrasındaki gelişmelerini merakla takip edeceğim.

 



 





PAYLAŞ