Oturunca Enerji Üreten Sandalye Geliştirildi - Haberler - indir.com

Oturunca Enerji Üreten Sandalye Geliştirildi

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 8 ''   Yayınlanma Zamanı : 2018-10-22 16:40:00
Editör : Onur Köse
Kategori : Teknoloji

İlginç girişimler ve teknolojiler ortaya çıkmaya devam ederken bu sefer ise ülkemiz adına önemli bir gelişme yaşandı. İzmir’de yaşayan iki lise öğrencisi tarafından vucüt sıcaklığını enerjiye dönüştürebilen bir sandalye geliştirildi. İzmir Atatürk Lisesinde okuyan Alperen Ovak ve Cevat Ata Kabaağaçlı tarafından üzerine oturulunca devreye giren bir Termoelektrik Sandalye projesi sunuldu. Rehberlik öğretmeni ile beraber sunulan bu proje hem düşük maliyeti hemde basit ve işe yarar olması ile dikkat çekiyor.

Oturunca Elektrik Üreten Sandalye Sistemi Nasıl Çalışıyor?

Projenin alüminyum bir levha ile termoelektrik soğutma üzerine ortaya çıktığı ifade ediliyor. Bu sayede oturan kişinin oluşturduğu sıcaklık farkı elektriğe dönüştürülüyor. Projenin detaylı içeriği ise şu şekilde ifade ediliyor:

Sandalyede ortam ve yüzey sıcaklığını gösteren 2 termometre var. Alüminyumun ısı iletkinliği iyi olduğu için projede alüminyum parçalar tercih ettik. Sandalyenin bize maliyeti 100 lira civarında. Enerji verimliliğini artırmak için çalışmalara devam edeceğiz. Şu anda bir sandalyeden bir volt elektrik üretebiliyoruz. Öncelikli hedefimiz sınıflarda kullanmak. Sınıfta 30-35 kişiyiz, oturduğumuzda bir ısı enerjisi oluyor, bu enerjiyle sınıfın aydınlatmasını karşılayabiliriz. Böylece aydınlatma maliyeti düşer. Sandalye iş yerlerinde ya da toplu taşıma araçlarında da kullanılabilir. Günümüzün önemli bir kısmı oturarak geçiyor. Oturarak üreteceğimiz enerji gözardı edilemeyecek kadar fazla."

"Çevreye zarar vermeyen, temiz enerji önemli. Patent başvurusu yapacağız. Okulda uygulama amacımız var. Her sınıfta en az 30 öğrenci var, onların oturarak 40 dakika boyunca enerji ürettiğini ve o sınıfın enerji ihtiyacını karşıladığını düşünürseniz çok büyük bir başarı."

Bu söz konusu projenin patent işlemleri sonlandırılırken, bu yeni girişimin çeşitli şirketler tarafından da dikkat çekmesi bekleniyor. Yapılacak olan ar-ge çalışmalar ile beraber ofis ortamlarında bu gibi projelerin avantajları olması bekleniyor.





PAYLAŞ