NASA'nın InSight uzay aracı Mars'a inmeyi başardı! - Haberler - indir.com

NASA'nın InSight uzay aracı Mars'a inmeyi başardı!

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 12 ''   Yayınlanma Zamanı : 2018-11-27 10:12:00
Editör : Ahmet Haşim Erdoğan
Kategori : Teknoloji

NASA tarafından geliştirilen ve oldukça ilgi çeken, sonuçları merak edilen InSight, 6 ay süren bir yolculuğun ardından Kızıl Gezegen olarak bilinen Mars'a inmeyi başardı.

NASA'nın InSight uzay aracı Mars'a inmeyi başardı!

Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı olan NASA, Mars keşif aracı olan InSight'ı, Mars'ın yüzeyine indirmeyi başardı. Dünyadan 6 ay önce uzaya fırlatılan bu keşif aracı dün gece 22.50 civarında planlandığı gibi Mars gezegenine ulaştı. NASA çalışanları bu Mars keşif aracının inişinin başarılı olmasını birbirlerine sarılarak kutladı. Insight'ın çektiği fotoğraflar ise NASA tarafına gönderildi. Bu sayede altı yıllık bir sürenin ardından InSight Mars gezegenine ulaştı. Atmosfere girmesiyle hızının giderek artması, kızıl gezegene çarpma etkisinin azaldığını belirten bir açıklama içerisinde bu aracın, Mars'ın kuzey yarım küresinde bir platoya indiği belirtildi.

NASA, Tumblr Hesabını DuyurduNASA, Tumblr Hesabını Duyurdu

Araç ilk 6 hafta boyunca bir araştırma yapmayacak. Bilim adamları bu süre içerisinde aracın genel durumuna izleyecek ve herhangi bir sorun çıkmaması adına çalışmalar yürütecek. Bu süreden sonra aracın robotik kolu, sismometresi sayesinde Mars'ın yüzeyi incelenecek ve 40 günlük bir süre de gezegenin zemininin yaklaşık olarak 2 metre derinliğine inerek titreşimleri kaydedecek. NASA'nın Opportunity adı verilen uzay aracının devre dışı kalması nedeniyle Mars araştırmaları hızını düşürmüştü. InSight aracı ile bu hıza tekrar çıkılabilir ve Mars gezegeni hakkında çok daha fazla bilgi edinmemize yardımcı olabilir.

InSight aracı, Mars gezegenine iner inmez hemen bir fotoğrafı Dünya'daki NASA merkezlerine gönderdi. Fotoğraf NASA'nın resmi sosyal medya hesabından paylaşıldı. Bugüne kadar farklı uzay kurumları Mars gezegenine iniş denemelerinde bulunmuştu fakat başarı oranı en fazla yüzde 40'a kadar çıkabilmişti. NASA'nın farklı araçlarla iniş denemesinde 8 araçtan 7'si başarılı olmuştu. 

InSight aracı, daha önce Mars'ta yapılan çalışmalardan biraz daha değişik bir çalışma yöntemi izleyecek. Daha önceki Mars araştırma araçları sadece gezegenin yüzeyini incelemişti. InSight aracı ise Mars'ta gezip farklı farklı örnekler toplayacak. Görev süresi boyunca aynı yerde duracak olan araç sondaj yolu ile Mars'ın yer altını inceleyecek ve bizlere bilgi verecek. 


Hip Hop tarihi Google anasayfasında Doodle olduHip Hop tarihi Google anasayfasında Doodle oldu
İnsan pilot ve Nasa Drone'u birbiriyle yarıştıİnsan pilot ve Nasa Drone'u birbiriyle yarıştı
NASA'nın kartopu: EnceladusNASA'nın kartopu: Enceladus

PAYLAŞ